30 / 04 / 2024

Konut alacaklar dikkat! Nelere dikkat edilmeli?

Konut alacaklar dikkat! Nelere dikkat edilmeli?

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, konut alırken ve konut kredisi alırken dikkat edilemesi gereken iki önemli noktaya değindi. Gündoğdu, bunlara dikkat edilmediğinde 'borç sarmalına' düşülebileceğini belirtti...



Negatif faiz ortamında mevduatın getirisinden memnun olmayan yatırımcı, son vergilerle döviz ve altından kaçtı. Ucuzlayan kredi faiz oranları konuta talebi artırırken, gençler borsaya yöneliyor...

Bankaların mevduata uyguladıkları faiz, enflasyonun altında ezilirken, altın ve döviz alımında da kambiyo vergisi 5 kat artırılınca tasarruf sahibi ne yapacağını şaşırdı. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; Mayıs'ta yıllık enflasyon yüzde 11.39'a çıkarken, bankaların verdiği ortalama net mevduat faizi yüzde 15 stopajı da düşünce yüzde 6.25'e düşüyor.

Türkiye'de yetişkin nüfusta borsa yatırımcısı olanların oranı yüzde 2.5'te kalıyor. Portföy şirketleri tarafından içeriği hazır oluşturulmuş yaklaşık 300 yatırım fonuna olan ilgide de artış gözlendiği belirtiliyor. Yine de hane halkının çoğunun bu alternatif yatırım araçlarına erişimi bulunmuyor. Bu sebeple şu anda vatandaşların çoğu ucuz kredinin cazibesi ile konut satın almayı düşünüyor ya da araştırıyor.

BORÇ SARMALINA DÜŞMEYİN

Faizlerin çok düştüğü bu dönemde konut fiyatlarında artış olduğuna dikkat çekerek, iyi bir piyasa araştırmasının önemli olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, vatandaşın gayrimenkulün değeri hesaplanırken, kaç aylık brüt kira geliri ettiğini gösteren kira çarpanın da dikkate alınması gerektine vurgu yaptı. 

Gündoğdu, şöyle konuştu:

“Diyelim ki gayrimenkulün değeri 450 bin TL ve aylık brüt kira geliri 1500 TL. Kira çarpanı 300'dür. Yani ev kendisini 25 yılda amorti eder. Kira çarpanı sabit değildir. Ülke riskine, ekonomik duruma, beklentilere göre değişebilir.”

Konut kredisi taksit tutarının gelirin yarısını geçmemesi gerektiğine dikkat çeken Gündoğdu, “Fazlası uzun vadede zorlar ve bütçe açığına sebebiyet verir. Kısa vadeli olarak kredi kartlarına ve ihtiyaç kredisine başvurulması durumunda gelir artırılamaz ve içinden çıkılmaz bir borçlanma sarmalına girilebilir”  uyarısında bulundu.

0.64 faiz oranlı konut kredisi nasıl alınır?

Ev alacaklar dikkat! 'Ev alıyorum' derken dolandırılmayın!

Konut kredisi alacaklar dikkat! Nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön