27 / 04 / 2024

Depreme dayanıklı konut almak için nelere dikkat edilmeli? Tek tek sıralandı! 

Depreme dayanıklı konut almak için nelere dikkat edilmeli? Tek tek sıralandı! 

Ev alacakların son zamanlarda en çok dikkat ettiği konular arasında depreme dayanıklı olup olmaması yer alıyor. Peki depreme dayanıklı konut almak için nelere dikkat edilmeli?



Deprem uzmanları olası Marmara Depremi’ni sık sık gündeme getirirken, depreme dayanıklı konut ve kentsel dönüşüm konuları da gündemdeki yerini koruyor. İnşaat sektöründe “deprem değil konut öldürür” bilinci ile deprem yönetmeliğine uygun konut yapımı konusunda farkındalık oluşurken, uzmanlar, konut alırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili toplumsal bilinç oluşması gerektiğinin altını çiziyor. 

Kon GYG Yapı Genel Müdürü Davut Çil, konutlarda depreme dayanıklılığın sorgulanmadığının altını çizdi ve hem yapının hem de bölgenin sorgulanması gerektiğini söyledi. Davut Çil, yaptığı son dakika açıklamasında, dayanıklı konutlarda olmazsa olmaz hususlara yer verdi. 

İstanbul merkezli Kon GYG Yapı Genel Müdürü Davut Çil, 17 Ağustos 1999'da yaşanan  Marmara Depremi’nin yıl dönümünde, depreme dayanıklı konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Yeni inşa edilen markalı ya da sosyal konutlarda deprem yönetmeliğine uyulmasının önemine dikkat çeken Çil, "1999 yılındaki büyük depremde, konut inşa ederken kuralları ihmal etmenin acısını yaşadık. Son olarak şubat ayındaki Kahramanmaraş merkezli depremlerde, depreme dayanıklı konut inşa etmenin önemini bir kez daha tecrübe ettik. Ülkemiz deprem fayları üzerinde bulunuyor" dedi ve bu gerçeğe dikkat edilerek depreme dayanıklı konut üretiminin standartlaşması gerektiğinin altını çizdi. 

Depreme dayanıklı konut almak için nelere dikkat edilmeli? Tek tek sıralandı! 

Yaşam alanları için hassasiyet gösterilmiyor 

Ev satın alınırken depreme dayanıklılığın sorgulanmadığını aktaran Davut Çil, "Deprem güvenliği, özellikle fay hatlarına yakın yerleşim yerlerinde sorgulanmak zorundadır. Bir araba alırken ekspertize götürüyoruz, ustalara inceletiyoruz, frenlerini kontrol ettiriyoruz yani aslında dayanıklılığını sorguluyoruz. Hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz yaşam alanları için maalesef bu hassasiyeti göstermiyoruz" ifadelerine yer verdi ve bunun yanı sıra yangın ya da sel gibi afetlere dayanıklılığın da sorgulanması gerektiğini belirtti. 

Davut Çil, "Konutun katını, manzarasını, kullanım alanlarını ve konforunu sorguladığımız gibi doğal afetlere dayanıklılığını da sorguladığımızda güven içinde yaşayabiliriz" açıklamasında bulundu ve konut dayanıklılığında kaliteli yapı malzemelerin kullanılmasının önemi bir şart olduğunu vurguladı. 

Söz konusu açıklamasında "Kaliteli malzeme tek başına yeterli olmuyor. Bu malzemeleri ve diğer inşaat bileşenlerini doğru tekniklerle bir araya getirmek gerekiyor. Yapılarda simetriden yüklerin eşit dağıtılmasına kadar onlarca faktör değerlendiriliyor" ifadelerine yer veren Çil, kolonların yeri, kirişlerin nerede daha dayanıklı olacağı, duvarların yerleşimi, altyapı, temel ve kat sayısı gibi konuların tek tek analiz edilerek, deprem yönetmeliğinin bu faktörlere göre uygulanması gerektiğini söyledi. 

Yapılarda birleşim noktalarını yüke göre güçlendirmenin de önemli olduğunu belirten Çil, "Tüm bunların bir araya gelmesi ile depreme dayanıklı konutlar ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu. 

Depreme dayanıklı konut almak için nelere dikkat edilmeli? Tek tek sıralandı! 

Projenin mevzuata uygunluğuna dikkat edilmeli 

Kon GYG Yapı Genel Müdürü Davut Çil, konut üretiminde enflasyonist ortamla bağlantılı şekilde maliyetlerin çok yükseldiğinin altını çizdi.  Konuya ilişkin "İnşaat harcamaları ve maliyetleri artmaya devam ediyor. Depreme dayanıklı güvenilir konut dediğiniz zaman bu maliyetleri göze almak gerekiyor" açıklamasında bulunan Çil, dayanıklı konut üretiminde olmazsa olmazları şu şekilde sıraladı: 

"Öncelikle zemin etüdünün doğru yapılması gerekiyor. Zeminin yapısı uygun değilse istediğiniz kadar kaliteli ve dayanıklı konut yapın, her zaman riskli olacaktır. Konut alırken ayrıca, binanın yapı ruhsatına yani iskanına ve projenin mevzuata uygunluğuna bakmak önemlidir. İskanı olan konut yetkili kurumlarca denetlenmiştir. Yapı belgesi ya da iskanı olan yapılar aynı zamanda yangın tesisatı ve sığınak gibi konularda da yönetmeliğe uygun demektir"

Depreme dayanıklı konut almak için nelere dikkat edilmeli? Tek tek sıralandı! 

Çevredeki kaçak yapılar risk yaratır

Kon GYG Yapı Genel Müdürü Davut Çil, konut alırken dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ile ilgili de konuştu ve "Çok dikkat edilmeyen bir konu da binanın çevresindeki yapılardır. Mesela bir konut alırsınız, yan bina kaçaktır. Binanınız depreme dayanıklı olabilir ama depremde yan bina yıkılırsa sizin binanız için de risk oluşturur" ifadelerine yer verdi. Açıklamasında, "İkinci el konut alırken binanın yaşına özellikle bakılmalı; mesela 1999 öncesi deprem yönetmeliği yoktu. Konut alırken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da binanın taşıyıcı sisteminde yapısal bir değişiklik yapılıp yapılmadığıdır" bilgilerini paylaşan Çil, "Örneğin; binanın altında bir işyeri varsa bu işyerinde kolon, kiriş veya duvarlarda değişiklik yapılmış mı araştırılmalıdır" diye konuştu. 

Davut Çil, Kon GYG Yapı olarak Didim Akbük Koyu’nda yapımına başladıkları “Kon Mirando” projesinde depreme dayanıklılığa özen gösterdiklerini belirterek, “Manzarası, konumu ve sosyal donatı alanları ile ailelere huzurlu bir ortam vadeden Kon Mirando, 9 bin 500 metrekare kayalık alanda inşa ediliyor. Deprem yönetmeliğinin her maddesini uyguladığımız lüks site, 4 blok ve 91 daireden oluşuyor. Konforlu sitede 3+1, 2+1 ve 1+1 daire seçenekleri sunuyoruz” ifadelerini kullandı. 

Deprem uzmanı rakam vererek İstanbul'u uyardı: Büyük kaos olabilir! Büyük deprem yakın mı?

İzmir'in artık yeni inşaatları taşıyacak gücü kalmadı: Kentsel dönüşüme değil, kentsel değişime ihtiyaç var!

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde kentsel dönüşüm tam gaz devam ediyor!


Geri Dön