28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Cemalettin Dönmez'den depreme dayanıklı yapılar için 'Şili formülü' önerisi!

Prof. Dr. Cemalettin Dönmez'den depreme dayanıklı yapılar için 'Şili formülü' önerisi!

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez yaptığı açıklamada depreme dayanıklı yapılar için perde duvar kullanımının önemine değindi. 



İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, Kahramanmaraş merkezli 11 şehri etkileyen depremlerden sonra arama-kurtarma ekiplerinin çalışmaları sonrası 8 kişilik bir ekiple Hatay’ın merkez Antakya ilçesine gidip, toplamda 500 binada hasar tespit çalışması yaptığını söyledi. Yaptığı açıklamada söz konusu bölgede binaların hasar boyutunu belgelemek amacıyla çalıştıklarını kaydeden Prof. Dr. Dönmez, 4. günde enkazların sebep olduğu toz sonucu ekibin yarısının hastalanıp, İzmir'e geri dönmek zorunda kaldığını söyledi.

Prof. Dr. Cemalettin Dönmez den depreme dayanıklı yapılar için Şili formülü önerisi!

Yaptığı açıklanada Hatay'da 2000 yılı öncesinde yapılan bina sayısının çok olması sebebiyle en ağır hasar alan bölgenin Antakya olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dönmez, Saraykent Mahallesi'nde 131 binada inceleme yaptıkklarını söyleyerek, "Saraykent bölgesi kentin yeni gelişen bir bölgesi. 2010 yılı sonrası yapılan binaların oluşturduğu bölge, merkezden farklı olarak büyük oranda ayaktaydı. Toplamda 131 binadan 1 tanesi yıkılmış, 2 tanesinin de acil yıkılması gerekiyordu. Geri kalanının yüzde 90'ı ağır hasarlıydı ancak ayaktaydı. Bu binalar yıkılacak olsa da insanların canını kurtarabildiği anlamı taşıyor" dedi.


Geri Dön