28 / 04 / 2024

Gökhan Çeliktürk: Depreme dayanıklı yapılar inşa edilmeli!

Gökhan Çeliktürk: Depreme dayanıklı yapılar inşa edilmeli!

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, ülkenin yapı güvenliği sıkıntısı çektiğini söyledi. Çeliktürk, depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi gerktiğini belirtti.



Türkiye'nin konumu dolayısı ile birçok deprem fayı hattına yakın olduğunu belirten Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, yerin altındaki fay hatlarının günümüz teknolojisine rağmen ancak deprem olduğu zaman ortaya çıktığını söyledi. 


DEPREM ŞARTNAMELERİ DEĞİŞTİ 

Statik hesaplardaki deprem şartnamelerinin değiştiğini bu nedenle yeniden yazıldığını belirten Çeliktürk, "Biz kentsel dönüşümün yapılması taraftarıyız. Türkiye'de yapı güvenliği sıkıntısı var. Şu anda 1999 depreminden sonra Türkiye'de bizim statik hesaplarımızdaki deprem şartnamelerimiz değişti. Ondan sonra bir-iki defa daha revize oldu. Şu an bir deprem şartnamesi tekrar yapılmaktadır." diye konuştu. 


BU DEPREMDİR HER AN GELEBİLİR 

Yeni şartnamelere göre 2030 yıl önce yapılan binaların bu şartları sağlamayacağını söyleyen Çeliktürk, "Tabi ki o zamanki inşaat teknolojisiyle şimdiki inşaat teknolojisi arasında çok büyük fark vardır. O yüzden bu eski yapıların tamamen depreme dayanıklı bir şekilde yeniden bir dönüşüme ihtiyaç gerekliliği vardır. Bu depremdir her an gelebilir. Yerin altındaki fay hatları şimdinin teknolojisiyle bile depremler olduğu zaman meydana çıkıyor. Bilinmeyen ve uykuda olan fay hatları da mevcut olabilir. O yüzden bizim insan sağlığı ve güvenliğini ön planda tutup kentsel dönüşümü yapmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.


TOKİ SİSTEMİNİ BENİMSEMİYORUM 

Bir mahallenin sadece bir bloğa yerleştirilmesini sağlıklı bulmadığını ifade eden Çeliktürk, " Türkiye'de yıllardır uygulanan  TOKİ  sistemini bir mühendis olarak pek benimsemiyorum. Çünkü bir mahallenin de bir bloğa yerleştirilmesini çok sağlıklı bulmuyorum. Aslında olması gereken şey yıkılacak o bölgenin insanların yaşam koşullarına, mimarisine ve tarihi dokusuna göre yeniden güçlü ve taşıyıcı sistemlerle yeniden yapılması taraftarıyız. Türkiye'deki koşullarda bu maliyetli gözükebilir. Ama doğrusu bu şekildedir'' dedi. 


TÜRKİYE ORTADOĞU'DAN ETKİLENİYOR 

Çeliktürk, Türkiye Ortadoğu'daki ve Suriye'deki pozisyondan dolayı çok büyük bir şekilde etkileniyor. Suriye'den gelen ve savaştan kaçan insanların da şehirlerimize gelip yerleşmesi sosyolojik açıdan dengemizi de sarsmış durumdadır. Çünkü Suriyelilerin Türkiye'ye gelip, Türkiye'nin yaşam koşullarına adapte olması veya Türkiye'de yaşayan insanların onlara adapte olması çok kolay olmuyor" ifadelerini kullandı.


SURİYE'NİN YENİDEN İMARI VE TÜRKİYE 

Çeliktürk, « Suriye'nin yeniden imarı konusunda Türkiye'ye de çok büyük görevler düşecek. Suriye'de yapılacak imarın inşaat malzemeleri Gaziantep ve bölge illerindeki toptan inşaat malzemeleri ve çimento fabrikalarından karşılanacağı için direk malzeme sektöründe yaşanan daralmanın da Suriye'de yaşanan sıkıntıların son bulmasıyla canlanacağını düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu. 



Doğru Haber


Geri Dön