22 / 11 / 2024
fuzul

Menderes Türel: Hollywood platoları gibi yapılar inşa edeceğiz!

Menderes Türel: Hollywood platoları gibi yapılar inşa edeceğiz!

Türkiye'den birçok belediye, dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM'de boy gösteriyor. Türel: "Hollywood platoları gibi yapılar inşa edeceğiz. Antalya gerçek anlamda bir sinema şehri olacak" dedi.




Fransa'nın Cannes kentinde bu yıl 26.'sı düzenlenen MIPIM 2015'e Türkiye'den birçok yerel yönetim katılıyor. Aralarında Ankara, Antalya, Bursa ve Balıkesir büyükşehir belediyeleri, Bilecik, Beyoğlu, Bağcılar, Darıca ve Gaziosmanpaşa belediyelerinin de bulunduğu birçok belediye fuarda yer alırken, belediyeler gelecek yıllarda MIPIM'de daha güçlü ve daimi olmak istediklerini ifade ediyor.


Fuarda AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan belediye başkanları, Türkiye'nin bu yılki fuara damgasını vurduğunu ve özellikle İstanbul maketinin herkesi kendine hayran bıraktığını söyledi.


"Antalya gerçek anlamda bir sinema şehri olacak"


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'da yeni turistik cazibe yatırımları yaparak, insanları cezbedip şehre ilgiyi çekmek istediklerini anlattı.


Antalya'nın 50 yıldan bu yana Altın Portakal Film Festivali'ni gerçekleştirdiğini anımsatan Türel, "Altın Portakal Film Festivali'ni uluslararası platforma taşımak istiyoruz. Yılın 300 günü güneş gördüğü ve bu güneşin de film çekimleri için ideal olması dolayısıyla Hollywood platoları gibi yapılar inşa edeceğiz. Sağlık, spor ve diğer turizm alanlarının yanı sıra sanat ve kültür turizmini de Antalyamıza kazandırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Antalya'nın gerçek anlamda bir sinema şehri olacağını dile getiren Türel, gelen insanların ışık, ses uzmanı gibi insan kaynağına ihtiyaç duyacağını da öngörerek, konservatuar ve sanat okullarında insan kaynağını da yetiştireceklerini anlattı.


Antalya Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim ise Antalya'nın MIPIM'e ilk kez katıldığını ve Türkiye'nin bu tür organizasyonlara ilgisinin arttığını söyledi. 


Antalya'nın sadece uçakla 13 milyon turisti kabul eden bir şehir olduğunu ifade eden Evrim, karayolu ile gelen turistleri de değerlendirdiklerinde bu sayının 20 milyona ulaştığını belirtti. Bu sayının Antalya'nın dünyada en çok ziyaret edilen ilk beş şehir arasına yerleştirdiğini dile getiren Evrim, şunları kaydetti:


"Turist kabul etme sayısı açısından Lonra, New York ve Paris ile yarışıyoruz. Bin adet tescilli turizm tesisimiz var. Bunların 504'i beş yıldızlı ve dünyanın hiçbir yerinde bu kadar 5 yıldızlı otel yan yana bulunmaz. Hepsi de yeni. Dolayısıyla turizm açısından Antalya, yılda 3 aylık sezonla başladığı turizm macerasında şu anda 8 aya yükseldi. Birinci amacımız turizmi bütün yıla yayabilir miyiz? Bu da ancak spor ve sağlık turizmi, yaşlıların emekliliklerini yaşamaları için gelme tercihleri gibi çeşitli etkinliklerle olabilir. Öte yandan dünyanın en çok ziyaret edilen diğer şehirlerine baktığımızda onlarda gayrimenkullerin metrekare fiyatlarını gördüğümüzde; 14 bin - 24 bin dolar gibi rakamlar varken, bizde 500 ile 2 bin dolar arasında değişiyor. Metrekare fiyatlarını kıyasladığımız zaman Antalya gerilerde kalıyor. Bu haksızlık. Antalya'yı muhakkak hakettiği noktaya çıkartmalıyız. Bunun için de bu fuardayız. Bu bir başlangıç. 


Antalya sadece yurtiçinden değil yurtdışından da göç alıyor. İlimizde orta karar bir Anadolu şehri nüfusu kadar yabancı yaşıyor. Bu, şehrimizi yeniden yapılandırma için bir neden oldu. Hızlı büyüme dönemlerinde Antalya plansız büyüdü. Çok önemli kentsel dönüşüm projelerimiz var. Kaybettiğimiz bir 5 yıllık dönem var. Menderes Başkan'ın birinci dönemi ile ikinci dönemi arasına kara bir beş yıl girdi. Bu 5 yılda maalesef Antalya yatırım açısından kayıp yaşadı. Biz onları telafi etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çabaların içinde milyar dolarları bulan projelerimiz var."


"Balıkesir MIPIM'de daimi olacak" 


Balıkesir Büyükşehir Beldiye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir'in gelişen ve büyüyen il olması dolayısıyla birçok projesi bulunduğunu söyledi.


MIPIM'e ilk kez katıldıklarını ifade eden Uğur, "Bu fuara 15 ilçe belediye başkanı ile birlikte geldik. Projelerimizi yatırımcılara, fonlara, sermayedarlara takdim ediyoruz. Güzel görüşmeler ve diyaloglar oldu. Bunun semeresini göreceğimizi düşünüyoruz. Burada sıcak satış olmasa bile önemli bağlantılar  kurduk" diye konuştu.


Balıkesir'in Marmara ve Ege'de 300 kilometre kıyı şeridi olduğunu bilgisini veren Uğur, şunları kaydetti:


"Balıkesir, yat limanı, otel, konut, enerji, termal ve diğer alanlarla ilgili projeleri bekliyor. Bu alanlarla ilgili projelerimizi hazırladık ve tanıtıyoruz. Birçok yatırımcı ile görüşüyoruz. Yatırımcıları Balıkesir'e davet ettik. Balıkesir'e bu yatırımları çekeceğiz. Proje büyüklükleri itibarıyla bakıldığında Bandırma'ya enerji, metal ve kimya sanayi ile ilgili yatırımlar yapılacak. Bu yatırımlarının toplam büyüklüğü 8-10 milyar dolar. Burada 100 bine yakın istihdam sağlayacağız. Ayrıca Gönen'de kaplıcalarımız var. Orada 320 dönüm alanda yapılacak termal tesis yatırımlarımız var. 5 adet 1.000'er yataklı 5 bin yatak kapasiteli tesis projemiz ve 1 milyar dolar bedelli yatırımımız olacak. Öte yandan yüzlerce milyon dolarlık projelerimiz var. Balıkesir, hem Bandırma hem de  İzmir  Çandarlı Limanı'na bağlı olan, İstanbul-İzmir yüksek hızlı tren projesinin geçtiği Ege ve Marmara'ya eşit mesafede bir yer. Balıkesir böyle olunca yatırımcıların dikkatini çekiyor.


MIPIM'de standımızı çok sayıda kişi ziyaret etti. Avrupa'dan Uzak Doğu'ya birçok yatırımcı ile görüştük. Otel yatırımcıları çok ilgi gösterdi. Hilton'la görüştük. Gelecek yıl MIPIM'e daha iyi hazırlanacağız. Bu yıl fuara iki ay gibi kısa bir sürede hazırlandık. Bundan sonra daimi olarak MIPIM'de olacağız. Buradan güzel tecrübeler edindik. Diğer yerel yönetimlerin de bu fuara katılmasını temenni ediyorum"


"MIPIM'i Türkiye'ye taşıma konusunda talebimiz oldu"


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise Türkiye'nin kendi enerjisini kendisinin yaratması gerektiğini ve bunu da MIPIM'de başardıklarını söyledi.


Bu fuarın 20 bin kişilik bir pazar olduğunu ve etkin bir yatırımcı kitlesi bulunduğunu belirten Demircan, "Böyle fuara ne kadar hazırlanmış ve ne kadar iddialı olursanız, öncelikle kendi insanınızı motive etmiş oluyorsunuz. Sonra da yatırım yapacak insanları ülkenize davet etmiş oluyorsunuz. Bu sene hem Türkiye pavilyonun da hem de İstanbul çadırında çok sayıda yatırımcımız var. İşin görsel ve şov kısmı o yatırımcılarımızı motive etti. Yatırımcılar yatırımcı üzerinden iletişim kurarken, biz de yatırımcıların önünü açan kurumlar olarak buradayız. Gerek İstanbul'un gerekse de Türkiye'nin tanıtımı açısından en güçlü olduğumuz yılı yaşıyoruz" diye konuştu.


Türkiye'de yeni dönem belediyeciliği ile MIPIM gibi fuarlara daha fazla ilgi gösterdiklerini anlatan Demircan, şunları kaydetti:


"Artık belediyecilik anlayışı değişiyor. Şehirlerin altyapı ihtiyaçları çözüldükçe, insanlar daha nitelikli bir yaşam istiyor. Sağlıklı mekanlarda ve çevrede yaşamak istiyor. Bu da doğru imar planı ve kentsel dönüşüm anlamına geliyor. Bunların hepsi de yatırımla birlikte gerçekleşecek. Şehirlerde de ilçelerde de belediyeler hem ekonomiye hem geleceğe hem de dönüşüme liderlik yapması gereken kurumlar olarak önümüzde duruyor. MIPIM'in etkilerini önümüzdeki dönem göreceğiz. Yapılan hiçbir iş boşa gitmez. Kataloglarımız ve projelerimiz çok iyiydi. Bu trafiği sürekli kılmak gerekiyor. Öte yandan yatırımcıları hem ülkemize davet etmemiz gerekiyor hem de onlarla birlikte  üçüncü ülkelere gitmemiz lazım. MIPIM'i Türkiye'ye taşıma konusunda talebimiz oldu. Önemli olan inanmak ve talep etmek. Siz organize olursanız bu işi yaparsınız."


"Gelecek yıl uluslararası düzeyde vitrine çıkacak çok projemiz olacak"


Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bu yıl MIPIM'e katılmadıklarını ancak gelecek yıl belediye olarak fuarda yerlerini alacaklarını ifade etti. Gelecek yıl uluslararası düzeyde vitrine çıkaracakları birçok projeleri bulunduğunu belirten İmamoğlu, "Seneye MIPIM'deyiz" dedi.


AA


Geri Dön