29 / 04 / 2024

Robotic Crafts ile farklı biçimlerde yapılar inşa edilecek!

Robotic Crafts ile farklı biçimlerde yapılar inşa edilecek!

YÜ Mimarlık Fakültesi, geleceğin mimarlarının mesleki becerilerine ve araştırma olanaklarına, katkı sağlamak amacıyla y-robot: Robotic Crafts Laboratuvarı'nı kurdu. Öğrenciler birbirinden farklı biçimlere ve özelliklere sahip yapıları inşa edilecek.



Kentsel dönüşüm sürecine giren İzmir'in kentsel mimarisine katkı sağlayacak projeler geliştiren Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, geleceğin mimarlarının mesleki becerilerine ve araştırma olanaklarına,katkı sağlamak amacıyla y-robot: Robotic Crafts (Robotik Zanaat) Laboratuvarı'nı kurdu. Öğrenciler birbirinden farklı biçimlere ve özelliklere sahip yapıları inşa edecek.


Türkiye'de sayılı sayıda üniversitenin sahip olduğu endüstriyel robot cihazına sahip olan y-Robot Laboratuvan, Viyana'da kurulan ve dünyanın önde gelen üniversiteleri ile araştırma merkezlerinin üyesi olduğu Association for Robots in Architecture'ın (Mimarlıkta Robotlar Derneği) Türkiye'deki ilk üyesi olmayı da başardı. y-Robot Laboratuvan sayesinde öğrencilerin tasarımda robot teknolojileri alanında uygulama ve araştırma yapma imkanı yakalayacaklarını belirten Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Serdar Aşut, 'Günümüzde, robotik cihaz gibi teknolojiler sayesinde yapı üretme teknikleri ve araçları da değişmeye başladı. 


3 boyutlu mimari

Artık daha farklı biçimlere ve özelliklere sahip yapılan hayal ve inşa etme şansımız var. Bu sayede mimaride yeni bakış açılan ile düşünme ve geliştirme olanağı yakalıyoruz' bilgisini verdi. 

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulan ve içinde y-Robot Laboratuvarı'nı da bulunduran MakerLab Atölyesi'nin, üretmek isteyen herkese açık olduğunu söyleyen Aşut, 'Buradaki hedefimiz, birçok alanda köklü dönüşümleri beraberinde getiren robot teknolojilerinin mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar ile kesiştiği alanlarda ortaya çıkabilecek yeni durumları keşfetmek. Dahası, bu laboratuvarın üretmek isteyen ve merak duyan herkesin uğradığı ve yeni fikirlerle katkı sunduğu bir ortam olmasını arzuluyoruz. Bu teknolojiyle kentsel dönüşüm sürecine giren İzmir'in mimarisine katkı sağlamayı da arzu ediyoruz. 

Kentin estetik görselliğine 3 boyutlu yorumlar kazandırarak farklı bir mimari bakış açısı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla geleceğin mimari yapıları artacak, böylece kentin görünümü de değişecek' dedi. 


Haber Eksptes 


Geri Dön