11 / 05 / 2024

Prof. Dr. Cemalettin Dönmez'den depreme dayanıklı yapılar için 'Şili formülü' önerisi!

Prof. Dr. Cemalettin Dönmez'den depreme dayanıklı yapılar için 'Şili formülü' önerisi!

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez yaptığı açıklamada depreme dayanıklı yapılar için perde duvar kullanımının önemine değindi. 



'BİNALAR BIRAKIN YIKILMAYI YA HASAR ALMIYOR YA DA ÇOK AZ ALIYOR'

Yaptığı açıklamada inşaat mühendislerinin şartnameye göre tasarım yaptığını dile getiren Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, yapılarda belli miktarda perdeyi zorunlu tutan 'Şili formülü'nün önemine de değindi. Yaptığı açıklamada can kayıplarını önlemesinin dışında inşaat maliyetlerinde de bir sigorta olarak kabul edilebilecek bu formülün uygulanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Dönmez, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Mühendisin tercihlerine göre performansı değişiyor. Şartname bu konuda da açık. Uzmanlaşmaya sahip olmayan mühendisler bir reçete uygular. Binalar şartnameye göre hayat kurtardı ama söz konusu bölgede toplamda 131 binayı kaybettik. İnsanlarda oluşan psikoloji ve milli servet kaybını da düşünmek gerekli. 'Şili formülü'nü uygulamak yapı maliyetlerini yüzde 5-10 civarında artıracak ancak kayıplarımızı düşündüğünüzde bu formül bir sigorta olabilirdi. 'Şili formülü', yapının güçlendirilmesinde, binaya perde eklenmesi olarak uygulanıyor. 'Şili formülü'nün esası da buna dayanıyor. Yani dolgu duvarlar, beton duvar durumuna getiriliyor. Söz konusu bu formül uygulandığında binalar bırakın yıkılmayı ya hasar almıyor ya da çok az alıyor. Kayıplar azalıyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığının yapılarının iyi performans gösterdiği söyleniyor. Bunun da sebebi tünel kalıp kullanımıdır, yani bu binalarda yoğun miktarda perde duvar var demek oluyor. Perde duvar kullanımı da şart koşulabilir. Eğer doğru uygulanırsa bu yeni inşa edilen binaların performansını çok iyi hale getirir." dedi.

Prof. Dr. Cemalettin Dönmez den depreme dayanıklı yapılar için Şili formülü önerisi!

YASAL DÜZENLEME İHTİYACI

Açıklamasında üniversitelerde Deprem tasarımı yapacak olan mühendislerin uzmanlaşmasına yol açacak bir düzenleme gerektiğini belirten Prof. Dr. Dönmez, İYTE olarak eğitim planında sınırlı da olsa bir değişiklik yapabileceklerini söyledi. Yaptığı açıklamada uzmanlaşmış mühendislere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Prof. Dr. Dönmez, inşaat mühendislerinin yetkilerinin uzmanlaşabildiği konulara göre tanımlanması konusunda bir yasal düzenleme gerektiğini söyledi. 

Prof. Dr. Dönmez 20 senedir bunun kavgasını verdiklerini belirterek, "İnşaat mühendisleri odası ve üniversiteler büyük çaba gösterdi fakat hayata geçirilmedi. Yasal düzenleme olmadan eğitimin kendi kendini bu duruma adapte edebilmesi başka ihtiyaçlar nedeniyle mümkün değil. Her mühendise de bu yetki verilemez. Bilgiyi elde edip, tecrübe kazandıktan sonra depreme karşı tasarımların yapılması için izin verilmesi gerekiyor" dedi.

Deprem felaketi arsaya talebi katladı: Herkes deprem riski az olan yerlerde ev yaptırmak istiyor! 

Osmaniye'deki kalıcı konutların inşaatına bu ay başlanıyor! 

Riskli yapılar nasıl yenileniyor? İşte adım adım kentsel dönüşüm süreci!


Geri Dön