22 / 12 / 2024

Riskli yapılar nasıl yenileniyor? İşte adım adım kentsel dönüşüm süreci!

Riskli yapılar nasıl yenileniyor? İşte adım adım kentsel dönüşüm süreci!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından riskli yapıların dönüşümü de yeniden gündeme taşındı. Peki riskli yapılar nasıl yenileniyor? 



Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra riskli yapıların dönüşümü konusu yeniden gündeme geldi.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'a göre, riskli alan içinde veya dışında, ekonomik ömrünü tamamlamış veya yıkılma ya da ağır hasar görme riski taşıdığı tespit edilen binalar "riskli yapı" şeklinde kabul ediliyor ve bunlara ilişkin işlemler de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

Paylaşılan detaylara göre, riskli yapıların yıkılarak yenisinin inşa edilmesiyle ilgili dönüşüm süreci ise yapı sahiplerinin "tespit başvurusu" ile başlıyor, "risk tespiti", "riskli yapıların yıktırılması"yla sürüyor ve "yıkım sonrası uygulama"yla da sona eriyor.

Riskli yapılar nasıl yenileniyor? İşte adım adım kentsel dönüşüm süreci!

1. adım tespit başvurusu

Muhtemel afet esnasında yıkılma ve ağır hasar görme ihtimali olab, içinde yaşayanların can güvenliği için risk taşıyan yapıların tespiti için ilk adımı yapı malikinin atması gerekli.

"Riskli yapı tespiti"nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının "http://altyapi.csb.gov.tr/riskli-yapi-tespiti-ile-ilgili-kuruluslar" linkinde bulunan lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara yaptırılması gerekli.

Buna ilişkin başvuruysa, yapı maliklerinden ya da kanuni temsilcilerinden biri tarafından http://kentseldonusum.csb.gov.tr internet adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile gerçekleştiriliyor.


Geri Dön