Riskli yapılar nasıl yenileniyor? İşte adım adım kentsel dönüşüm süreci!
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından riskli yapıların dönüşümü de yeniden gündeme taşındı. Peki riskli yapılar nasıl yenileniyor?
2. aşama risk tespiti
Verilen detaylara göre, lisanslandırılan kurum ve kuruluşlar tarafından başvuru sonrası incelemelerle hazırlanmış olan riskli yapı tespit raporu, İstanbul, Ankara ve İzmir'de ilçe belediyelerine, diğer şehirlerde de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine bildiriliyor.
Belediyeler ve il müdürlüklerinin eksiklik veya yanlış tespiti durumunda raporlar ilgilisine, "riskli yapı" şeklindeki şerh bildirimi de ilgili tapu müdürlüğüne iletiliyor. Yine verilen bilgiye göre, yapı malikleri, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde riskli binanın yer aldığı yerdeki tapu müdürlüğüne ya da belediyeye itiraz edebiliyor.
İtiraz edilmemesi durumunda tebligat tarihinden itibaren 60 günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde bina yıktırılıyor.
"Riskli yapı" tespitine itirazlar da üniversitelerden bildirilen 4 üye ile Bakanlıktan 3 üyenin bulunduğu teknik heyet tarafından inceleniyor.
Yine verilen bilgiye göre, teknik heyetin riskli yapı hakkındaki kararı ile tespit işlemi de kesinleşmiş oluyor.
3. aşama riskli yapıların yıktırılması
Kesinleşmiş olan "riskli yapı" kararı sonrasında yıkım için yapı maliklerine 60 günden az olmamak kaydıyla bir süre veriliyor.
Bu zaman içerisinde binanın yıktırılıp yıktırılmadığı, idare tarafından kontrol ediliyor. Eğer yıktırılmamışsa, yapının idari makamlar tarafından yıktırılacağı belirtilerek en fazla 30 gün olmak üzere ek süre tanınıyor.
Söz konusu bu süre sonunda da riskli yapıların malikleri tarafından yıktırılmaması durumunda ilgili kurum ve kuruluşlardan, riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz vermemeleri ve hizmetlerini durdurmaları talep ediliyor.