23 / 12 / 2024

Riskli yapı tahliyesi nasıl olur?

Riskli yapı tahliyesi nasıl olur?

Riskli yapılar, ekonomik ömrünü tamamlamış, 20 yılı aşmış ve zemininde rutubet olan binalar olarak tanımlanıyor. Peki, riskli yapı tahliyesi nasıl olur? İşte, riskli yapı tahliyesi!



Riskli yapı tahliyesi nasıl olur?

Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında, bir binada oturan kişi yetkili kuruşlara başvurduktan sonra, deprem risk raporu hazırlanıyor ve bakanlık raporu çıktıktan sonra o bina artık kentsel dönüşüm kapsamına girmiş riskli yapı olarak kabul ediliyor. 


Riskli yapılar, ekonomik ömrünü tamamlamış, 20 yılı aşmış ve zemininde rutubet olan binalar olarak tanımlanıyor. 


Vatandaşlar yapılarını, Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyelerine, Büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirebiliyor. 


Bu aşamada herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bu tespit yapılabiliyor. Müracaat için tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi gerekiyor. Riskli yapılar, 6.3.2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor.


Yapılan tespitler neticesinde Riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından (Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlar) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlürlüğüne bildiriliyor. 


Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniliyor. Peki, riskli yapı tahliyesi nasıl olur?


Riskli yapıların altmış günlük süre içinde maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüğü'nce mahallinde kontrol ediliyor ve riskli yapı, malik tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtiliyor ve otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunuluyor.


Bu süre sonunda da riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri; yıktırma masrafı öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor. 



Kentsel dönüşümde tahliye süresi ne kadar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön