27 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümde kiracı tahliyesi nasıl olur?

Kentsel dönüşümde kiracı tahliyesi nasıl olur?

Riskli binaların yıktırılması sürecinde maliklere verilmesi gereken süreler 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğinin 8. maddesi gereğince binada oturan kiracılara da veriliyor. Peki, kentsel dönüşümde kiracı tahliyesi nasıl olur?



Kentsel dönüşümde kiracı tahliyesi nasıl olur?

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun temel amacı, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir çevreler oluşturmayı hedefliyor. 


Afetler neticesinde bir daha can kaybı yaşanmaması ve şehirlerin sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesi amaçlıyor. 


Kentsel dönüşüm kapsamında riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni ve sağlam binalar inşa ediliyor. Bu süreç Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunda açıklanıyor. Kanun gerğince, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre veriliyor. 


Ancak, bu süre içerisinde yapı, malik tarafından yıktırılmaz ise yapı idari makamlarca yıkılabiliyor ya da tekrar süre verilerek tebligatta bulunuyor. Peki, kentsel dönüşümde kiracı tahliyesi nasıl olur?


Riskli binaların yıktırılması sürecinde maliklere verilmesi gereken süreler 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğinin 8. maddesi gereğince, binada oturanların kendilerine ikamet edecekleri yeni bir yer bularak taşınmaları amacıyla verilmekte olup, söz konusu süreler binada oturan kiracılar için de geçerli sayılıyor. 


Kanuna göre, riskli binaların sicilinde bulunan aynî ve şahsî haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh (mesela ipotek hakkı), riskli bina yıktırıldıktan sonra hisseler üzerinde devam ediyor.  Bu yüzden, üzerinde ipotek olması riskli binanın yıktırılmasına engel teşkil etmiyor. 


Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön