28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde riskli binalar nasıl tespit edilir?

 Kentsel dönüşümde riskli binalar nasıl tespit edilir?

Kentsel dönüşüm kapsamında bir yapının yıkılabilmesi için, söz konusu bir binanın riskli alan olarak tespit edilmiş olması gerekiyor.Peki,kentsel dönüşümde riskli binalar nasıl tespit edilir?



Kentsel dönüşümde riskli binalar nasıl tespit edilir?

Bir yapının riskli niteliğine sahip olabilmesi için, ekonomik ömrünü tamamlamış veya deprem gibi bir afetten hasar görmüş olması ve lisanslı şirketler tarafından yapılan teknik incelemeler sonucunda riskli olarak değerlendirilmesi şartı aranıyor.


Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda bir binanın risk teşkil ettiği tespit edilebildiği gibi, eğer binalar grubu risk teşkil ediyorsa riskli alan olarak ilan edilebiliyor. 

Bir bölgenin riskli alan olarak tespit edilebilmesi için ilk olarak alan büyüklüğünün en az 15 bin metrekare olması kararı gerektiği gibi Bakanlar Kurulu kararı da gerekli oluyor.


Gereki şartların yapıda bulunması durumunda bağlı olunan belediyenin alanındaki yapılaşmanın bine ve zemin yapılarının nasıl olduğuna dair tespit ile ilk süreç başlamış oluyor. Kalitesiz bir yapılaşmanın veya sağlam olmayan bir zeminin tespiti halinde belediye bu bölgedeki teknik çalışmalarını arttırıyor. Yapılan çalışmalar AFAD'a yollanarak buradan onay çıkması halinde, daha sonraki aşama bakanlığa onaylatmak oluyor.


Bakanlar Kurulu'nun kararı resmi gazetede yayınlandıktan sonra söz konusu bölge, riskli alan olarak ilan ediliyor.Karara 15 gün içinde itiraz edilmemiş ise ilan edilen riskli yapılar için yıkım süreci başlamış oluyor.


Eğer itiraz edilirse heyet raporları inceleyip yine yıkım kararı veriyorsa malikler 60 gün içinde evlerinden çıkmak zorunda kalıyor.Bu süre içinde gerçekleşmez ise maliklere çıkmaları için 30 gün daha veriliyor.Noter huzurunda yapılan anlaşmalarla müteahhit binanın yıkımını gerçekleştiriliyor.



Riskli bina tespit yönetmeliği!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön