28 / 04 / 2024

İşyeri kiracısının tahliyesi nasıl olur?

İşyeri kiracısının tahliyesi nasıl olur?

İşyerini kiraya veren mal sahibinin kiracısını çıkarabilmesi için Kanunda belirtilen haklı nedenlerden birinin meydana gelmiş olması gerekiyor. Peki, işyeri kiracısının tahliyesi nasıl olur? İşte yanıtı..



İşyeri kiracısının tahliyesi nasıl olur?

İşyerini kiraya veren mal sahibinin kiracısını çıkarabilmesi için Kanunda belirtilen haklı nedenlerden birinin meydana gelmiş olması gerekiyor. 


Örneğin, işyeri sahibi, eşi veya çocukları kiradaki gayrimenkulü meslek veya sanat amacıyla işyeri olarak kullanacaksa kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. Bunun için kira kontratının bitimini takiben bir ay içinde dava açılabiliyor.


Bunun yanı sıra, işyerinin esaslı tamir, yeniden inşa veya imar, tevsi, tadile ihtiyacı varsa yine kiracı işyerinden tahliye edilebiliyor.


İşyeri sahibi gayrimenkulü yeniden inşa ettirmek veya içerde büyük çaplı tamirat, genişletme veya değişiklik işlemi yapmak istiyorsa bu nedenle taşınmazı boşalttırabiliyor. Kira sözleşmesinin bitimini takiben bir ay içinde dava açılabiliyor.


Yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı durumu ise şu şekilde özetleniyor: Kiradaki bir gayrimenkulü satın alan veya ona sahip olan kişi burayı kendisi, eşi veya çocukları için ev veya işyeri olarak kullanmak isteyebilir. 


Bu durumda mala sahip olunan tarihten itibaren bir ay içinde kiracıya ihtarname çekilir, ihtarname tarihinden 6 ay sonra, 1 aylık süre içinde dava açılması gerekiyor.


Kiracı ve mal sahibinin arasında tahliyeye en çok neden olan husus ise: kira bedelinin ödenmemesi.


Kiracının kira bedelini düzenli ödememesi durumunda işyeri sahibi öncelikle 1 kira yılı içinde 2 geçerli ihtarname çekiyor ve sonrasında dava açabiliyor. İhtarname çekilmemişse, kira kontratının bitim tarihi beklenip bir ay içinde doğrudan dava da açılabiliyor.



İşyeri kiracısına ihtar ne zaman çekilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön