22 / 11 / 2024
fuzul

İşyeri kiracısına ihtar ne zaman çekilir?

İşyeri kiracısına ihtar ne zaman çekilir?

İşyerinizi kiraya verdiğinizi ve kiracınızın kira ödemelerini düzenli bir şekilde gününde yatırmadığını farz edelim. Bu durumda işyeri kiracısına ihtar ne zaman çekilir? İhtardan sonra dava ne zaman açılır?




İşyeri kiracısına ihtar ne zaman çekilir?

İşyeri kira sözleşmesinin imzalanması ile kanunen işyeri sahibi ve kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Borçlar Kanunu gereğince, kiraya veren kiracısını istediği zaman çıkaramıyor. 


İşyerinizi kiraya verdiğinizi ve kiracınızın kira ödemelerini düzenli bir şekilde gününde yatırmadığını farz edelim. Bu durumda işyeri sahibi olarak kiraya verenin kiracısına ihtar çekme hakkı doğuyor.


Kiracısı ile sözleşmesini feshetmek isteyen kiraya verenin bazı haklı nedenlere sahip olması gerekiyor. Aksi takdirde, kiraya veren kiracısından tahliyesini isteyemiyor.


İşyeri kiracısına ihtar çekilebilmesi için, yukarıda da belirttiğimiz gibi kira bedelini ödememiş olması gerekiyor. Bu durumda kiracıya yazılı bir şekilde ihtar yapılabiliyor.


Kira bedelini ödemediğinden dolayı bir yıl içinde iki defa haklı olarak yazılı ihtarnameye sebep olan kiracı aleyhine kira sözleşmesinin hitamında, kiralayan tarafından tahliye davası açılabiliyor. 


İki haklı ihtar sebebiyle tahliye davasının, kira süresinin bitimini izleyen bir aylık süre içinde açılması gerekiyor. 


Bu dava için aranan şartlar:

-Kiracının iki haklı ihtara sebebiyet vermesi,

-Bu iki ihtarın bir kira döneminde ve bir yıl içinde başka başka aylara ait olması,

-İhtarların muaccel olan kira bedellerini kapsaması,

-Davanın kira süresinin hitamını takip eden bir ayın içinde açılmış olması.



İşyeri kiracı hakları 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön