05 / 11 / 2024

Kiracıya ihtar nasıl çekilir?

Kiracıya ihtar nasıl çekilir?

Kira ödemelerini geciktiren kiracıya karşı ev sahiplerinin bazı hakları bulunuyor. Ev sahipleri bu doğrultuda kiracısına ihtar çekebiliyor. Peki, kiracıya ihtar nasıl çekilir? İşte ev sahiplerinin hakları..




Kiracıya ihtar nasıl çekilir?

Kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan sorunlar arasında kira ödemesinin geciktirilmesi yer alıyor. Kira ödemelerini geciktiren kiracıya karşı ev sahiplerinin bazı hakları bulunuyor.


Ödemelerini geciktiren kiracılara karşı, ev sahibinin iki seçimlik hakkı bulunuyor. Bunlardan ilki; Noter üzerinden 1. haklı ihtarname çekilmesi. Bu ihtarname ile birlikte kiracıya 30 günlük bir süre tanıyor. 


Söz konusu sürenin sonuna gelindiğinde ise 2.haklı ihtarname çekiliyor. Bu iki ihtar çekildikten sonra ev sahipleri tahliye davası açma hakkına sahip olurlar.


Diğer yol ise şu şekilde: İcra dairesinden ihtarlı ödeme emri göndermek. Ödeme emri ile 30 gün içinde kiracı kira borcu ödenmezse, ev sahibinin haciz ve tahliye hakkı doğuyor.


Borçlar Kanunu:

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi


1. Genel olarak

MADDE 328- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur.


Kira kontratı ihbar süresi!



Geri Dön