22 / 11 / 2024
fuzul

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Bu anlaşmazlıkların en önemlisi ise kira bedelinin ödenmemesi oluyor. Bu gibi durumlarda ev sahipleri kiracısına ihtarname çekebiliyor. Peki, kiracıya ihtarname nasıl çekilir? İşte tüm detaylar...




Ev sahipleri ve kiracılar arasında imzlanan kira sözleşmeleri taraflara bazı sorumluluklar yükler. Bu sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda taraflara bazı hukuki yetkiler tanınmaktadır. Bunlardan biri de kiracıya ihtarname çekme işlemidir.  

Ev sahipleri kira sözleşmesinin feshi için kiracısına ihtarname çekebilme hakkına sahiptir. Kira sözleşmesinin süresinin dolması sebebi ile ev sahipleri kiracılarına 1 ay önceden sözleşmenin uzatılmayacağına dair noterden ihtarname gönderebilir.  

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?

Ya da başka bir ihtarname de kira bedelinin ödenmemesi için çekilebilir. Kiracı 1 yıl içerisinde kira bedelini, vaktinde ödememesi durumunda, ev sahibi kirayı ödemesi ihtarı verebiliyor. Bu ihtar 1 kira yılı içerisinde 2 defa yapılmış ise 2 Haklı İhtara dayanılarak tahliye davası açılabiliyor. 

Ev sahibi 2 haklı ihtar çekmesi durumunda kira sözleşmesinin bitim tarihini takip eden 1 ay içinde Sulh mahkemesine dava açma hakkına sahip oluyor. 

Kiracı sözleşmenin başladığı gün itibariyşe en geç 5 gün içerisinde kiralanan yerin parasını yatırmaz ise, konut sahibi ödenmeyen kiraların 30 gün içerisinde ödemesi için noter aracılığı ile ihtarname çekme hakkına sahiptir. Peki, Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?


Geri Dön