28 / 04 / 2024

İşyeri kiracısı stopajı yatırmazsa ne olur?

İşyeri kiracısı stopajı yatırmazsa ne olur?

Gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi "kira stopajı" olarak tanımlanıyor. Peki, işyeri kiracısı stopajı yatırmazsa ne olur?



İşyeri kiracısı stopajı yatırmazsa ne olur?

Gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi "kira stopajı" olarak tanımlanıyor.


Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi 2014 kapsamında yer alan esaslara göre, gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj (gelir vergisi kesintisi/tevkifat) yapılması gerekiyor.


Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadırlar. Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılacaktır. 


Peki, işyeri kiracısı stopajı yatırmazsa ne olur?

İşyerini kiraya veren kişinin, kiracısının kira stopajını vergi dairesine beyan etmemesinden ya da ödememesinden dolayı herhangi bir sorumluluğu bulunmuyor.


İşyeri kirasından kesilen verginin, kira geliri nedeniyle verilen beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsubu için stopajın yatırılmış olması koşulu aranmıyor. 



Kira gelir vergisi stopajı 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön