02 / 05 / 2024

Düşük faizli konut kredisi fiyatları nasıl etkiledi?

Düşük faizli konut kredisi fiyatları nasıl etkiledi?

Konut kredisinde Cumhuriyet tarihinin en düşük faiz oranlarının uygulamaya alınmasıyla birlikte konuta talep arttı. Peki konut fiyatları bu düşük faiz oranlarından nasıl etkilendi? İşte faiz oranların konut fiyatlarına etkisi...



Geçtiğimiz hafta kamu bankaları tarafından Kovid-19 krizi ile mücadele kapsamında yeni kredi paketleri duyuruldu. Bu kapsamda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0.64 faiz oranı ile finansman imkanı sunulurken, ikinci el konutlar için de aynı ödeme koşullarında aylık yüzde 0.74 faiz oranı ile finansman imkanı sağlandı. Peki konut fiyatları bu düşük faiz oranlarından nasıl etkilendi? 

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Ali Ağaoğlu, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. Ali Ağaoğlu, geçtiğimiz hafta kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını düşürmesinin konut fiyatlarını artırdığını belirtti. 

İşte Ali Ağaoğlu'nun 'Düşük faiz, yüksek fiyat tahterevallisine dikkat' başlıklı yazısı...

Kamu bankalarının normalleşme yolunda kredi sübvansiyonu müthiş görünüyor. Ancak ülkemizde konut fiyatları ile kredi faizleri adeta tahterevalli gibi çalışıyor

Konutlarda son dönemde önemli fiyat artışları olduğu görülüyor. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu konut fiyatlarındaki bu ani ve hızlı artışları da denetlemeli

Geçtiğimiz hafta kamu bankaları tarafından Kovid-19 krizi ile mücadele kapsamında yeni kredi paketleri açıklandı.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’tan yapılan ortak açıklamaya göre, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için “konut kredisi”, “taşıt kredisi”, “sosyal hayatı destek” ve “tatil destek” olmak üzere 4 yeni kredi paketi hayata geçirildi.

Kamu bankalarınca normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için vatandaşların, finansman ihtiyaçlarını uygun şartlarda sağlayabilmesi amacıyla 4 yeni kredi paketi sunuldu. Bu kapsamda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0.64 faiz oranı ile finansman imkanı sunulurken, ikinci el konutlar için de aynı ödeme koşullarında aylık yüzde 0.74 faiz oranı ile finansman imkanı sunulacak.

Yüzde 36 artırdılar

Bakıldığında sağlanan kredi sübvansiyonu müthiş görünüyor. Ancak bu sübvansiyon ev fiyatlarının sabit veya sabite yakın seyrettiğinde anlam kazanıyor. Hal böyle mi? Ne yazık ki değil!

Zira, kendisine ev almak üzere emlak fiyatlarını takip eden yakın bir çalışma arkadaşımın takip ettiği evlerde önemli fiyat artışları olmuş durumda. Mayıs ortasında izlemeye almış olduğu bir evin fiyatı mayıs sonunda yıllık bazda yüzde 36.20 artarken, bir diğeri şubat ortasından bu yana yüzde 24.3 artmış durumda!

Konut fiyatları ile kredi faizleri bir tahterevalli gibi çalışır bizim ülkemizde. Faizler düşerken, emlak fiyatları (artık ofis için pek geçerli değil!) artar. Tersi bir durumda da faizleri yükselirken (veya durgunluk varken) özellikle konut fiyatları düşer.

Kamu bankaları eliyle yaratılan sübvanse edilen konut kredileri (ister ilk el, ister ikinci el olsun, fark etmez) konut fiyatlarını yukarı iten bir unsur oldu, korkarım olmaya da devam edecek.

Merak ettiğim başka bir konu daha var! Mayıs sonunda devreye giren Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu konut fiyatlarındaki bu ani ve hızlı artışları da denetleyecek mi?

0,64 faizli konut kredisine nasıl başvuru yapılır?

Alacağınız evin fiyatı yüzde 32'den az artmışsa kardasınız!

İstanbul'da konut fiyatlarına koronavirüs etkisi!


Geri Dön