Mortgage

Konut kredisinde EFT kurnazlığı da başladı! Bankalar 1 milyon TL'lik krediyi kesintilerle 925 bin TL olarak ödüyor!

Kredi kullanarak konut satın almak isteyen vatandaşlar bankaların kapısını çalarken, bankalar masraf kalemleriyle vatandaşları zorluyor. Şimdi de konut kredisinde EFT kurnazlığı başladı. İşte detaylar...

Kredi kullanarak ev satın almak isteyen binlerce kişi bankaların yolunu tutuyor. Bankalar ise vatandaşlardan masraf üstüne masraf almaya başladı. 

Kredilerde Deprem sigortası DASK ve damga vergisi gibi zorunlu tutulan masrafların haricinde bankalar diğer tüm alanlarda uyguladığı ücret ve aracılık ettiği sigorta tutarlarında fahiş oranlarda yükselişe gitti. 

Sabah Gazetesi'nden Barış Şimşek'in haberine göre; kredi ile konut sahibi olmak için bankaların kapısını çalan vatandaşlar akılların almayacağı gelmeyecek masraflarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 

Konut sigortası ve hayat sigortası yaparken vatandaşın istediği sigorta şirketlerinden teklif alarak en uygun fiyatlı sigortayı tercih etme alternatifini de elinden alan bankalar son olarak EFT ücreti kesintisine başladı. 

Bankalar yaklaşık 1 milyon Türk Lirası tutarındaki konut kredisi için 10 yıl vadeli ortalama yüzde 3.30 faiz tutarıyla vatandaştan toplam kredi geri ödemesini 4 milyon Türk Lirası olarak alıyor. 

Bu rakamdaki yükseklik yetmezmiş gibi, daha kredi kullanım aşamasında zaten yeterli parası olmadığı için bankaya başvuran vatandaşın çaresizliğini fırsat haline getiriyor. 

7 KALEMDE MASRAF KESİNTİSİ YAPILIYOR
 
Bankaların kredi için kendilerine başvuruda bulunan vatandaştan 7 farklı kalemde ücret talep ettikleri ortaya çıktı. 

1 milyon TL'lik kredi kullanımlarında evin durumu ve bölgesine göre yaklaşık 8-15 bin TL arasında değişiklik gösteren ekspertiz ücreti, ilki peşinen alınan ve her sene uygulanan ortalama 8-20 bin TL arasında değişen konut sigortası, kısa süreli kredi kullanımlarında tek sefer, 10 senelik kullanımlarda ise her yıl olacak şekilde ortalama 15-80 bin lira arasında değişen hayat sigortası, kredinin binde 5'i oranında kredi tahsis ücreti (eski adı dosya masrafı), yaklaşık 1000 TL ipotek tesis ücreti, kredinin onaylanması sürecindeki işlemler için kredinin belirli bir yüzdesi olarak komisyon bedeli (bankadan bankaya değişiyor) alınıyor. 
Şimdi de EFT adı altında yaklaşık 1 milyon liralık gönderim için 1000 TL ücret kesildiği öğrenildi. 

Tüm bu kesintilerle bankaların 1 milyon TL'lik konut kredisi kullanan vatandaşlardan ilk etapta 75 bin Türk Lirası'na yakın ücret aldıı ve vatandaşa 925 bin TL verdiği belirtildi. 

Daha önce; konut kredisi kullanacak kişi bankaya gider, eğer hesabı yoksa kredi kullanacağı banka tarafından hesap açılır ve uygun görülen kredi tutarı EFT ücreti olmadan doğrudan konutunu satan kişinin hesabına yatırılırdı. 

Şu an ise bankaların önce parayı krediyi kullanan kişinin hesabına aktardığı, buradan da yine banka yetkilisi tarafından EFT ücreti kesintisi yapılarak evini satan kişiye yollandığı ortaya çıktı. 

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, bankaların bugüne kadar yasaların hep etrafından dolaştığına dikkat çekerek, "Mesela bankalara dosya masrafını kaldırın denildi, bankalar bunun ismini kredi tahsis ücreti şeklinde değiştirerek kesmeye devam etti. Şu anda da kendisinden yüksek faizle kredi kullanan insanlardan EFT ücreti kesmeye başladılar. Bankalar iyice sinekten yağ çıkarmaya çalışmakta. Bu durumla karşılaşan vatandaşlar banka genel müdürlüklerine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na, Türkiye Bankalar Birliği'ne ve Tüketici Hakem Heyetleri'ne şikayetini yapsın" diye konuştu. 

Küçük, ayrıca bankaların hayat ve konut sigortalarında vatandaşlara istedikleri şirketlerden teklif alarak sigorta yapmalarına olanak tanıyacak fırsatı sunmaları gerektiğinin altını çizdi ve "Bankalar kredi kullanacak vatandaşlara zorunlu olmamasına ve zaten kendilerini evi ipotek ederek garantiye almalarına rağmen hayat ve konut sigortası dayatmasında bulunuyor. 

Vatandaşlara bu noktada diğer sigorta şirketlerinden fiyat teklifi alarak kendileri için avantajlı olan sigortayı seçme tercihi sunulması gerekiyor. Ancak bankalar kendi anlaşmalı oldukları sigorta şirketleri ile en üst limitten sigorta yaparak vatandaşı mağdur ediyor.

Bu tür durumla karşılaşan vatandaşlar kredi ihtiyacı için bankanın dayattığı sigortayı kabul edecekse dahi sözleşmeye şerh düşsün. Kredi kullanımının ardından da Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak hakkını arasın" ifadelerini kullandı.

Zeray'dan 2 bin konutluk yeni proje geliyor!

Konutta muayene dönemi başlıyor! Sektörde neler değişecek? 

Emeklilere müjde şimdi geldi.. Tarih resmen duyuruldu