Konut krizi nasıl çözülecek?
İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut kriziyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...
Okulların açılmasıyla birlikte büyükşehirlerde ortaya çıkan barınma krizi için bazı çözümler aranıyor. Özellikle büyük üniversitelerin yer aldığı kentlerde kiralık ev bulmak zorlaşırken, konutların fiyatları borsa gibi değişiyor. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen alt ve orta gelir grubunun konut satın alma hayallerinin dışında kiralama girişimleri de çözüme ulaşamıyor.
Konut fiyatları için KDV ve faiz indirimi gelmeli
Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, satılık konut piyasasının rahatlaması için KDV maliyeti ve kredi faizlerinin indirilmesi, TOKİ, Emlak Konut ve KİPTAŞ eliyle uygun fiyatlı konut üretiminin hızlandırılması gerektiğini dile getirdi. Şenay Araç Demir, son zamanlarda sık sık gündeme gelen kiralık piyasası için de boş duran konutların sisteme dahil edilmesini sağlayacak zorlayıcı tedbirler getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Konut fiyatları ne kadar arttı?
Yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut maliyetleri yükseldiği için yeni konut inşa etmenin zorluğuna değinen Şenay Araç Demir şöyle konuştu: “Zaten pandemi nedeniyle konut üretimi son 2 yılda durmuştu. Bu nedenle hayatın nispeten normalleşmesiyle başlayan hareketlilik, döviz ve enflasyondan dolayı artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarının zirveye çıkmasına neden oldu. Geçen yıl 8 şehirde konut fiyatlarında artış yüzde 100’ü aştı. Şimdi bu artışın üzerine 2022 yılında da yeni artışlar eklenecek. Bu durumda birikimi olmayan grupların ev alma imkanı kalmayacak”
İnşaat maliyeti düşürülebilir mi?
Yine son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat maliyetlerini düşürmenin zor olduğunu kaydeden Şenay Araç Demir, dünyada da enerji ve hammadde fiyatlarının yükseldiğini belirterek şunları dile getirdi: “Ucuz konut üretimi, kredi faizlerinin düşürülmesi için bankaların sübvanse edilmesi düşünülmesi gereken yöntemler”
Mega kentte 400 bin oturmaya müsait konut boşta
Yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’da çeşitli gerekçelerle kullanılmayan ama oturmaya müsait olan en az 400 bin konut olduğunu bildiren Şenay Araç Demir, “Bu evlerin tespiti çok zor değil. Elektrik idarelerinde bile bu konutlar bellidir. Bu daireler bir şekilde kullanıma açılmalı. Ya satılmalı ya da kiraya verilmeli. Ek vergiler getirilmesini normal koşullarda onaylamıyoruz ama şu anda olağandışı bir süreçten bahsediyoruz. Bu nedenle boş daire sahipleri için ek vergi getirilmesi de bu süreçte düşünülmeli” şeklinde konuştu.
Barınma krizi can güvenliği sorununa dönüşüyor
Yaşanan barınma kriziyle ilgili de önemli açıklamalar yapan Şenay Araç Demir sözlerini şu şekilde tamamladı: “İstanbul'da yaşanabilir bir konutta yaşamanın bedeli ağırlaşıyor Ödenebilir konutların niteliklerine bakınca ya kotlarda, ya ısınma seçenekleri güvenli değil ya erişilebilir değil ya da çok düşük metrekareler. Kira artışları üç seçenek sunuyor. Ya merkezde ödenebilir fiyatlarda ama balkonsuz ve deprem yönetmeliğinin çok öncesinde inşa edildiği için deprem güvenliği olmayan yapılarda oturulabilir, Ya da şehrin çeperine gidip merkezin sunduğu olanaklardan uzakta yaşanabilir. Ya da şehri terk etmek düşünülebilir. Ama insanların deprem güvenliğinden yoksun binalarda yaşamaya mahkum edilmesi, olası bir depremde toplumsal vicdanımızda ağır yaralar açacaktır. Dolayısıyla bu konu ekonomi yönetiminin en öncelikli konuları arasında yer almalıdır”
2022 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?