Sektörel

Konut sektöründeki kriz çözülüyor!

Konut krizine yol açan nedenlerin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için meclise araştırma önergesi verildi. Ortaya çıkan bu konut krizinin nedenlerinin araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi gerekiyor

Dünya genelinde etkisini gösteren Kovid-19 pandemisi, gittikçe deirnleşen bir konut krizini de ortaya çıkardı. Ortaya çıkan bu konut krizinin nedenlerinin araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi gerekiyor. 

Türkiye genelinde kentsel dönüşümle başlayan, sonrasında Kovid-19 salgını, üniversitelerin yüz yüze eğitime yeniden başlaması ve yabancıların Türkiye'deki gayrimenkullere olan talebinin çoğalmasıyla devam eden süreçte konut sektöründe farklı sorunlarla karşılaşıldı.

Küresel konut krizine neden olan unsurlardan biri de konut ve barınmanın yatırım aracı haline gelmesi olarak belirtiliyor. Uzman isimler Türkiye'de de enflasyon ve konut fiyatlarıyla kendini hissettirmeyen başlayan bu krize karşı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade ediyor. 

Konut krizinin ekonomik ve sosyal etkileriyle karşılaşan ülkeler bu sorun için çözüm yolları arıyor. 

Konut sorunu nasıl çözülecek?

Konut sorunu kısa vadede çözüme kavuşabilecek gibi görünmüyor. Emlak sektöründe yürürlüğe alınan çeşitli uygulamalar, geliştirilen projeler ve uygulanan sınırlandırmalar ve salgının ekonomik gidişatı öngörülemez şekilde etkilemesi sebebiyle doğrudan çözüm üretilmesi zorlaşıyor. 

Bu kapsamda, evrensel bir insan hakkı olan barınmanın gelecekte yaşanacak büyük bir sorun haline gelmesini enellemek, gün geçtikte etkisini artıran bu sorunun çok daha büyük bir ekonomik krize dönüşmesini engellemek amacıyla yeni adımların atılması gerekiyor. 

Önerge verildi

Bu kapsamda CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ve 19 Milletvekili tarafından konut krizine yol açan nedenlerin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi. 

Konut sektörünü neler bekliyor?

Sektör temsilcileri, konut sektörünü 2022'de nelerin beklediğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sektörün önde gelen isimleri, konutların satış fiyatlarının yüzde 97, kiralama fiyatlarının yüzde 83 oranında yükseldiğini belirtti. 

Konut üreticilerinin temkinli olduğunu ve inşaatları yavaşlattığını belirten uzmanlar, 2022'de inşaat ruhsatlarının artacağına dikkat çekerken, döviz kurunun stabil kalması durumunda gayrimenkul yatırımlarının da hızlanacağını vurguladı. 

Son zamanlarda inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar da konut sektöründe yaşanan krizde etkili. İnşaat malzemelerindeki yüzde 1002ü aşkın reel artış, ev fiyatlarını ve konut sektöründeki krizi doğrudan etkiledi. 

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

İnşaat sektöründe fiyatlar nasıl dizginlenir?

Gayrimenkul fiyatları 2022'de artacak mı?

Ev fiyatları 2022'de katlanacak!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com