Sektörel

BDDK'nın yeni konut kredisi düzenlemesi sektörü nasıl etkileyecek? Ev fiyatları düşer mi?

BDDK konut kredileriyle ilgili yeni bir karar aldı. Karar kapsamında, birinci ve ikinci el evler için konut kredilerinde kredi oranları değişti. Peki bu karar sektörü nasıl etkileyecek? Ev fiyatları düşer mi? İşte ayrıntılar... Karar kapsamında, birinci ve ikinci el evler için konut kredilerinde kredi oranları değişti

BDDK konut kredileriyle ilgili yeni bir karar aldı. Karar kapsamında, birinci ve ikinci el evler için konut kredilerinde kredi oranları değişti. Değeri 10 milyon Türk Lirası ve daha fazla olan evler için kredi imkanı artık bulunmuyor. 2 milyon ile 5 milyon Türk Lirası arasında değere sahip evlerde yüzde 70, 2 milyon Türk Lirası'nın altındaki evler içinse yüzde 90'a kadar kredi kullanılabilecek.

 

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, BDDK tarafından alınan kararı değerlendirdi ve kararın çok yerinde olduğuna dikkat çekti.

İşte Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt'ün konuyla ilgili o açıklaması...

BDDK kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, "BDDK'nın 10 milyonun üzerindeki gayrimenkul yatırımlarına kredi vermeme kararı, yatırım amacı ile gayrimenkul alanlardan ziyade barınma ihtiyacı için gayrimenkul almak isteyenleri desteklemeyi hedefliyor, bu açıdan çok yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu ve 10 milyondan fazla yapının ya lüks tüketim olduğuna ya da gerçeklten yatırım amaçlı olduğuna dikkat çekerek bu sebeple alınan fiyat bariyer kararının çok yerinde olduğunu belirtti. 

İSTANBUL'DA ORTALAMA EV FİYATI 1 MİLYON 892 BİN LİRA

Ev fiyatlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Görkem Öğüt, "Şu an İstanbul'da, Esenyurt’tan, Ataşehir’e kadar İstanbul’un tüm ilçelerini baz alırsak ortalama konut fiyatı 1 milyon 892 bin TL. Türkiye genelinde bu rakam 1 milyon 264 bin TL" şeklinde konuştu ve yeni kararla beraber ilan sitelerinde fiyatların düşürüldüğünün ya da silindiğinin görüldüğünü aktardı. Bu durumda fiyat yükselten kesimin elendiğinin altını çizen Öğüt, ekstrem artışların yavaş yavaş kaybolduğuna, fiyat yükselişinin biraz yavaşladığının gözlemlendiğine dikkat çekti. 

İstanbul’da bazı semtlerdeki sıfır  evlerin fiyat ortalamasına ilişkin de konuşan Öğüt, "“Beykoz’da sıfır konutların ortalaması 10 milyon 680 bin lira, Kadıköy'de 5 milyon 505 bin lira, Bakırköy'de 5 milyon 873 bin TL, Sarıyer’de ise 7 milyon 108 bin lira. İstanbul'da sıfır ev fiyat ortalaması 2 milyon lira seviyelerinde seyrediyor" dedi ve Çatalca, Silivri gibi dış çeperlere gidildikçe fiyatların 1 milyon liraya gerilediğini söyledi. Bu durumun çeperlere göçe neden olduğunu da vurguladı. 

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı! 

Konut sektöründe kredi düzenlemesi üretimi değiştirecek! Yeni projeler orta ve alt gelire yönelecek!

Konut sektöründe kira krizi tam gaz! O şehirde kiralar ödenemiyor!