28 / 04 / 2024

Konut krizine yeni çözüm: Hisseli kiracılık modeli…

Konut krizine yeni çözüm: Hisseli kiracılık modeli…

Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporu’nda açıkladığı konut soruna çözüm önerileri birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Ekonomist Şenol Babuşçu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TCMB’nın 5 maddelik konut krizine çözüm önerilerini sıraladı.



Hükümet tarafından konut fiyatları ve kira artışlarına karşı alınan önlemler sonuç vermezken, Türkiye konutta fiyat artışlarının en yüksek olduğu ülke oldu. Bu defa Merkez Bankası açıkladığı son Enflasyon Raporu’nda konut sorununa karşı çözüm önerilerini sıraladı. İktidardan birden fazla evi olanlardan ek vergi alması talebinde bulundu. Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamalar tartışmalara neden oldu.

Ekonomist Şenol Babuşcu https://twitter.com/senolbabuscu  X sosyal medya hesabından TCMB’nın konut sorununa çözüm önerilerini paylaştı. Takipçileri, yaptıkları yorumlarda bu önerilerin çözüm olmadığını belirten, Merkez Bankası’nın görevinin konut sorunuyla ilgilenmek olmadığını belirtti.

İŞTE ŞENOL BABUŞCU’NUN PAYLAŞIMI VE GELEN YORUMLAR

Merkez Bankası'ndan Konut Sorununa Çözüm Önerileri:
1. Sahip olunan konut sayısına göre kademeli vergilendirme
2. Boş konut vergisi

3. Düzenli gelire sahip çalışanlara yönelik uzun vadeli, değişken faizli ya da eşik bir ücrete endeksli, ödeme esnekliğine sahip konut kredisi modelleri uygulanması
4. Konut alımlarında sağlanacak kredilerin hane halkının sahip olduğu konut sayısına göre değişen faizle sağlanması
5. Hisseli kiracılık modeli: İlk defa konut sahibi olacaklar “shared ownership” adı verilen programlara dahil olarak ilk konutlarının en az yüzde 25’ini satın alabilmekte, geri kalan hisse için kira ödeyebilmekte, ilerleyen zamanlarda evin geri kalan hissesini de satın alabilmektedirler.

EVSİAD: İkinci konuta vergi ev sahiplerine yapılacak bir darbedir!

Ünlü ekonomistten konuta ek vergi çıkışı: Konut alanın suçu ne? İnsanlar Dubai’den ev almaya yönlendiriliyor

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımları 10 senenin dibini gördü: Türk zenginler de yurt dışına yöneldi!

İnşaat ustası krizi çözülemiyor, fazla para değil, düzenli kazanç isteniyor!


Geri Dön