Sektörel

Konut mu borsa mı? Hangi getiri daha yüksek?

1988 yılından bu yana konut mu yoksa borsa mı daha çok kazandırdı? İşte pek çok yatırımcı tarafından merak edilen o sorunun yanıtı…

2025 yılı öncesi yüksek beklentilerle yatırımlarını belirleyen yatırımcıların kimileri umduğunu bulurken kimileri de yaptığı yatırımlarla adeta büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 

Pek çok yatırımcı hangi yatırım aracını tercih etmesi gerektiği ile ilgili araştırmalar yaparken, konut mu yoksa borsanın mı daha çok kazandırdığı merak ediliyor. İşte Paraanaliz’deki o haber…

Aşağıda 3 farklı BIST endeksi ile Konut Fiyatı Endeksi karşılaştırılmıştır.   Grafik 1: Yukarıdaki grafikte kapanış fiyatları ile BIST100 ile…


Yukarıdaki grafikte kapanış fiyatlarıyla BIST100 ile konut fiyatı endeksi karşılaştırıldı.
1987 Temel Yılı TÜFE kullanılarak BIST endeksi ağırlıklandırıldı. Konut fiyat endeksi 1988-2012 seneleri için Ahmet Büyükduman’ın ilgili çalışmasından, 2012 senesi sonrası için EVDS’den alınarak birleştirilmiştir. Konut fiyat endeksi için mega kent İstanbul fiyatları baz alındı. TÜFE endeksiyle ağırlıklandırılmış BIST100 endeksinin başlangıcı, Reel konut endeksinin başlangıcı olan 100’e eşitlendi.



Yukarıdaki grafikte kapanış fiyatları ile BIST100 ile konut fiyatı endeksi karşılaştırıldı.

1987 Temel Yılı TÜFE kullanılarak BIST endeksi ağırlıklandırıldı. Konut fiyat endeksi 1988-2012 seneleri için Ahmet Büyükduman’ın ilgili çalışmasından, 2012 senesi sonrası için EVDS’den alınarak birleştirildi. Konut fiyat endeksi için mega kent İstanbul fiyatları baz alındı. TÜFE endeksi ile ağırlıklandırılmış BIST100 endeksinin başlangıcı, Reel konut endeksinin başlangıcı olan 100’e eşitlendi.

 


Yukarıdaki grafikte getiri endeksiyle  BIST SINAI ile konut fiyatı endeksi karşılaştırıldı. 

1987 Temel Yılı TÜFE kullanılarak BIST SINAI getiri endeksi ağırlıklandırıldı.  Konut fiyat endeksi 1988-2012 seneleri için Ahmet Büyükduman’ın ilgili çalışmasından, 2012 senesi sonrası için EVDS’den alınarak birleştirildi. Konut fiyat endeksi için İstanbul fiyatları baz alındı. 

TÜFE endeksi ile ağırlıklandırılmış BIST SINAI Getiri endeksinin başlangıcı, 1997 senesinin ilk çeyreğindeki konut endeksine eşitlenmiştir.

KONUT MU BORSA MI?

Yukarıdaki grafiklerden hareketle, BIST endeksinin çeşitli dönemlerdeki getirilerinin konut fiyat endeksinin getirilerinden yüksek olduğu fakat uzun dönemde iki endeksin kapanış fiyatları karşılaştırmalarının (Grafik1 ve Grafik 2) birbirine paralel seyrettiği belirtilebilir.

BIST Sınai getiri endeksi ile reel konut endeksinin karşılaştırmasına bakıldığı zaman da 2020 senesi sonrasında BIST Sınai getiri endeksinin konut endeksinden görece yüksek olduğu görülüyor. 

Detaylı karşılaştırma faaliyeti esnasında karşılaşılacak en büyük zorlukların şunlar olduğu düşünülüyor:
1. Söz konusu konutun kredi ile alınıp alınmadığı
2. Eğer krediyle alınmışsa hangi dönemde kredi kullanıldığı
2.1 Elde edilmiş olan kira getirisinin konut kredisi taksitinin yüzde olarak ne kadarı olduğu
3. Gerçek hayatta BIST Sınai endeksine yatırım yapılabilecek konut fiyatı kadar tutarın nakit şekilde bulunup bulunamayacağı
4. Borsa için getiri endeksi kullanılacak ise Konutta da kira getirilerinin dahil edilip edilmemesi gerektiği

 

Dolar için 38 TL. Resmen tarih de verdi

Dul ve yetim destek ödemesini almayı unutmayın. İşte şartlar

Emeklilere 12 bin TL ek ödeme. İş Bankası açıkladı