27 / 09 / 2024

Konut piyasası için çarpıcı uyarı: Baskıları azaltmak için daha fazla faiz indirimi şart!

Konut piyasası için çarpıcı uyarı: Baskıları azaltmak için daha fazla faiz indirimi şart!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'de konut piyasasındaki baskıların azaltılması için daha çok faiz indirimi gerektiğini açıkladı. İşte ayrıntılar...




Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından konut piyasası ile ilgili bir son dakika açıklaması yapıldı. Söz konusu açıklamada, ABD konut piyasasının ev arzı ve satın alınabilirliği artırmak için daha fazla faiz indirimine ihtiyacı olduğunun altı çizildi. 

Fitch'ten yapılan açıklamada, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerinin ülkede konut piyasasındaki baskıları azaltacağına fakat mortgage oranlarının 2027 yılından önce yüzde 5'in altına düşmesinin muhtemel olmadığına dikkat çekildi. 

Konut piyasası için çarpıcı uyarı: Baskıları azaltmak için daha fazla faiz indirimi şart!

MORTGAGE ORANI YÜZDE 5.20 OLUR

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; ABD'de 30 yıl vadeli mortgage oranı ile 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizinin Fed'in 50 baz puanlık indirimini zaten fiyatlandırdığına vurgu yapılan açıklamada, daha çok indirimle bile mortgage oranının yüzde 5'e gerilemesinin, iki oran arasındaki farkın Kovid-19 salgını öncesi ortalamalarına dönmesine bağlı olduğunun altı çizildi. 

Açıklamada, 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizinin bu yaz para politikasının gevşetileceği beklentisiyle düşmesi sebebiyle, Fed'in faiz indiriminin ardından daha az düşüş alanına sahip olduğuna dikkat çekildi. 

Hazine tahvili faizinin 2026 yılını yüzde 3,50'de tamamlamasının öngörüldüğü belirtilirken, tarihsel ortalama fark ele alındığında bunun yüzde 5,20 mortgage oranıyla sonuçlanacağına vurgu yapıldı. 

Konut piyasası için çarpıcı uyarı: Baskıları azaltmak için daha fazla faiz indirimi şart!

KONUT ENVANTERİ ARTTI AMA SALGIN ÖNCESİNE GERİ DÖNEMEDİ 

Açıklamada, konut talebinin Ağustos 2023 tarihinden bu güne zayıfladığı fakat uzun vadeli ortalamaların üzerinde kalmayı sürdürdüğü belirtilerek, mortgage oranlarında daha fazla düşüşün satın alınabilirliği iyileştirmeye ve talebi desteklemeye yardımcı olacağı, ancak düşük envanterin muhtemelen mortgage oranları yüzde 5'e yaklaşana kadar konut satışlarını sınırlayacağı dile getirildi. 

ABD'de toplam konut envanterinin bu sene genel olarak yükselmesine karşın, salgın öncesi seviyelerin altında olduğu  aktarıldı. Ayrıca, söz konusu açıklamada, konut satışlarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan ikinci el konut arzını iyileştirmenin fiyatları ve konut piyasası faaliyetini iyileştirmek için gerekli olduğunun da altı çizildi. 

Her tahmini tutan Özgür Erdursun hem asgari ücret hem de memur ve emekli maaşlarının ne kadar olacağını açıkladı!

Altın bozdurarak konut almak isteyenler dikkat! Uzman isim konutun altına karşı kayıp ve kazancını hesapladı!

Benzine Salı günü 1 lira 40 kuruş zam geliyor! İşte son dakika benzin zam detayları ve 20 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları


Geri Dön