Dış Piyasalar

Konut piyasası önemli rüzgarlarla karşı karşıya! Birleşik Krallık'ta konut fiyatları yüzde 1,8 düştü!

Nationwide Building Society'nin merakla beklenen son raporu, konut fiyatlarında bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,8'lik bir düşüşe işaret ederken, Birleşik Krallık konut piyasası önemli rüzgarlarla karşı karşıya kaldı.

Nationwide Building Society'nin merakla beklenen son raporu, konut fiyatlarında bir önceki seneye kıyasla yüzde 1,8'lik bir düşüşe işaret ederken, Birleşik Krallık konut piyasası önemli rüzgarlarla karşı karşıya kaldı. Investing'in aktardığı habere göre Birleşik Krallık'ta bir konutun ortalama değeri şu anda 257 bin 443 Sterlin ile yaz aylarındaki en yüksek seviyesinden yüzde 4,5 oranında geriledi. Ayrıca hem emlak satışları hem de ipotek işlemleri normal seviyelerin gerisinde kalırken, genel faaliyet salgın öncesi seviyelerin yaklaşık olarak yüzde 10 gerisinde kaldı ve ipotek işlemleri neredeyse yüzde 20 azalma gösterdi. Söz konusu bu gerileme, ülke genelinde piyasa faaliyetlerinin durgunlaştığı daha geniş bir eğilimi yansıtıyor.

Büyük ölçüde İngiltere Merkez Bankası'nın baz faiz oranını yüzde 5,25'e yükseltmesinden kaynaklanmış olan yüksek borçlanma maliyeti ve önemli depozito gereksinimleri, özellikle ilk defa konut alacaklar için satın alınabilirlik sorunlarını daha da kötüleştiriyor. Söz konusu bu grup için ipotek ödemeleri artık net gelirlerinin geçmişe kıyasla daha büyük bir dilimini tüketiyor.

Fakat bu gerileme bölgeler arasında eşit değil. İngiltere ve Galler sırasıyla yüzde 2,9 ve yüzde 1,9'luk fiyat düşüşlerine tanık olurken, Kuzey İrlanda ve İskoçya sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 0,5'lik artışlar kaydetti. Doğu Anglia yüzde 5,2 ile en önemli düşüşü kaydetti. Fiyat değişiklikleri farklı emlak türleri arasında da değişiklik gösterdi. 

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre mevcut gerilemeye rağmen, sektör analistleri gelecek konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içerisinde. Fiyatların daha da düşebileceğini kabul etmekle beraber önümüzdeki sene fiyatlarda bir dengelenme olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca bununla beraber, 2024'te önemli bir toparlanma beklentisi, tüketici güveninin sürekli olarak düşük olması ve ücret artışına karşı enflasyon oranlarının düşmesi ve anketörler tarafından belirtilen sürekli yurtiçi fiyat baskıları sebebiyle devam eden faiz artırımı risklerinin ortasında bir banka faiz indirimi beklentisi karşısında yetersiz yeni alıcı talepleri sebebiyle azalıyor.

Özellikle son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut piyasası faaliyetlerindeki genel düşüşe rağmen, nakit işlemlerin güçlü kalması, zorlu koşullar altında bir miktar dayanıklılığa da işaret ediyor.

Dünyada en çok değer kazanan konutlar hangi kentlerde? Türkiye'den de 2 şehir listede!

2023’te en çok kazandıran hisseler!

Riyad'daki büyükelçiliğin büyük sırrı!