28 / 04 / 2024

Konut piyasasında neler oluyor? Krediyle 3 milyon TL'lik ev 9.5 milyon TL'ye alınabiliyor!

Konut piyasasında neler oluyor? Krediyle 3 milyon TL'lik ev 9.5 milyon TL'ye alınabiliyor!

Merkez Bankası ve TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, faiz yükselişlerinin konut piyasasına etkisini ortaya çıkardı. Geçtiğimiz yıl rekorları gören fiyat artışları yavaşlarken, satışlar düştü. Kredi faizleri ise hala cep yakıyor. 



Konut piyasasında talep gerilemeyi sürdürürken, fiyat yükselişlerinin de yavaşladığı görüldü. Geçtiğimiz süreçlerde hem genel konut satış rakamlarında hem de ipotekli konut satış rakamlarında ciddi gerilemeler kaydedildi. 

Kredi faiz oranlarında yaşanan artışlar, özellikle ipotekli satışları olumsuz etkileyerek konut talebinin gerilemesine neden oldu. Bu durum da konut fiyatlarının artış hızının yavaşlamasını sağladı.

Konut piyasasında neler oluyor? Krediyle 3 milyon TL lik ev 9.5 milyon TL ye alınabiliyor!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Merkez Bankası tarafından açıklanan rakamlara göre, konut fiyatlarındaki artış oranı önceki aylarla kıyaslandığında gerilerken, büyük şehirlerdeki fiyat artışları da görece daha ılımlı bir seyir izledi. 

Faiz oranlarında yükseklik de alıcılar için ciddi bir mali yüklere neden olmaya başladı. Bu durum da konut piyasasında satışların azalmasına ve fiyat artışlarının sınırlı kalmasına sebep oldu. 

Konut piyasasında neler oluyor? Krediyle 3 milyon TL lik ev 9.5 milyon TL ye alınabiliyor!

SATIŞ RAKAMLARI GERİLEDİ 

Konut piyasasında yaşanan durgunluk TÜİK verilerinde de görüldü. Dün TÜİK tarafından açıklanan konut satışı rakamlarına göre, Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 düştü ve 80 bin 308 olarak kaydedildi. Konut satışları 2023'te de bir önceki seneye göre yüzde 17,5 azaldı ve 1,22 milyon oldu. 

İpotekli konut satışları ise Ocak ayında ise senenin aynı ayına göre yüzde 63,5 düşüş gösterdi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 7,4 olurken, 2023'te yapılan konut satışları da bir önceki yıla göre yüzde 36,6 gerilemişti. 

Konut piyasasında neler oluyor? Krediyle 3 milyon TL lik ev 9.5 milyon TL ye alınabiliyor!

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DA YAVAŞLIYOR 

Konut talebinde yaşanan durgunluk, fiyatları da etkiledi. Merkez Bankası tarafından dün açıklanan rakamlara göre, konut fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 yükseldi. Konut fiyatlarında Aralık ayında yıllık bazda yüzde 75,5 artış gösterdi. 

Üç büyükşehir için bakıldığında, İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de sırasıyla konut fiyatlarında 0,1, 2,5 ve 3,5 yükseliş kaydedildi. 

Konut fiyatları 2023 yılında yıllık  bazda İstanbul'da yüzde 61,8, Ankara'da yüzde 92,3, İzmir'de yüzde 75,6 arttı. Geçtiğimiz senenin Aralık ayında konut fiyat artışı İstanbul'da yüzde 174,2, Ankara'da yüzde 172,7 ve İzmir'de yüzde 168,3 seviyesinde gerçekleşmişti. 

Aralık 2023'te konut fiyatlarındaki reel yükseliş de yüzde 7,1 olarak gerçekleşti. 2022'nin Aralık ayında konut fiyatları yıllık bazda yüzde 167,8 yükselirken, bu dönemde reel yükseliş yüzde 58,7 şeklinde belirlenmişti. 

Konut piyasasında neler oluyor? Krediyle 3 milyon TL lik ev 9.5 milyon TL ye alınabiliyor!

KREDİ FAİZ ORANLARI RESMEN CEP YAKIYOR 

2023'te konut kredisi faizlerinin yükselmesi ve ipotekli satışların düşmesi, konut talebinde ciddi bir daralmayı oluşturmuş ve bu durum da ev fiyatlarındaki artışın frene basmasına neden olmuştu. 

Yükselen faizlerle beraber kamu bankalarında 120 ay vadeli konut kredisi faizi yüzde 3,79 olurken, 3 milyon liralık bir konut referans alındığında yaklaşık 1 milyon 800 bin Türk Lirası tutarında kredi çekilebiliyor. 

Bu da yüzde 3,79 faiz oranıyla masraflar dışında aylık ödemenin 69 bin Türk Lirası olması anlamına geliyor. Bu oranda toplam geri ödeme 8 milyon 281 bin TL'ye kadar çıkarken, konutun maliyetinin de 9 milyon 480 bin TL seviyesine gelmesine sebep oluyor. 

Konut satışları artarsa fiyatlar ne olur? 

A101 22 Şubat 2024 Aktüel Kataloğunu yayımlandı! A101'de 22 Şubat'ta Toshiba 55' Ultra HD Smart Tv 13.999 TL

Benzin ve motorine 1.55 TL'lik yeni zam! Sürücülere komisyon yansıtılacak!


Geri Dön