28 / 04 / 2024

Konut piyasasının 2024'te istikrara kavuşması bekleniyor!

Konut piyasasının 2024'te istikrara kavuşması bekleniyor!

Fannie Mae'nin Ekonomik ve Stratejik Araştırma (ESR) Grubu son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut piyasasının 2024'te istikrara kavuşmasını bekliyor.



Fannie Mae'nin Ekonomik ve Stratejik Araştırma (ESR) Grubu, 2024'te konut piyasası için ihtiyatlı iyimser bir görünüm sağladı. Son tahminlerinde, hem konut alıcıları hem de satıcılar için potansiyel iyileşmelere işaret eden birkaç temel gösterge ile piyasanın kademeli olarak istikrara kavuşmasını bekliyorlar.

ESR Group'a göre, mortgage oranlarının yüzde 6'nın altına inmesi bekleniyor, bu da daha fazla konut sahibini yeniden finanse etmeye teşvik edebilir. Investing'in aktardığı habere göre Refinansman Başvuru Seviyesi Endeksi, refinansman hacimlerinin muhtemelen iki katına çıkabileceğini ve mevcut konut satışlarını kısıtlayan "kilitlenme etkisinden" kurtulma sağlayabileceğini gösteriyor. Söz konusu bu etki, yüksek mortgage oranları sebebiyle pek çok ev sahibi için evlerini satıp yeni ev satın almayı mali açıdan cazip olmaktan çıkardı.

Mortgage oranlarında yaşanan gevşemenin konut piyasasını canlandırması beklenirken bir önceki yılın 4. çeyreğinde 3,8 milyon adet şeklinde olan mevcut konut satışlarının 2024 yılının 4. çeyreğinde yaklaşık 4,5 milyon adede yükselmesi bekleniyor.

Konut piyasasının 2024 te istikrara kavuşması bekleniyor!

Ayrıca yeni müstakil konutlara olan talebin de artması bekleniyor, ancak konut satın alınabilirliğine ilişkin endişeler piyasa üzerinde belirmeye devam ediyor.

Olumlu görünüme rağmen ESR Group, süren ekonomik belirsizlikler göz önüne alındığında durgunluk riskinin tamamen ortadan kalkmadığı konusunda uyarıyor. Bununla beraber, finansal koşullardaki iyileşme ve reel kişisel gelirdeki artışa bağlı olarak ekonomide ılımlı bir büyüme beklenmekte olup, bu durum konut piyasasındaki toparlanmayı daha da destekleyebilir.


KONUTLARIN DEĞERİ TAM 13 YIL SONRA GERİLEDİ

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde, oturulan konutların değeri, 2009 yılından bu yana ilk kez gerilemişti.

South China Morning Post gazetesindeki habere göre, Hong Kong Derecelendirme ve Değerleme Dairesi, Oturulan Konut Fiyatları Endeksi'nin 2022'nin Aralık ayında 332,5 puana düştüğünü belirtti.

Paylaşılan bilgiye göre 2022 yılının son 7 ayında gerileme gösteren endeks, önceki seneye göre yüzde 15,6 değer kaybederken, 13 sene sonra ilk kez yıllık bazda düşüş kaydetti.

Ayrıca Hong Kong'da oturulan konutların değeri, en son 2008 Küresel Mali Krizinin etkilerinin hissedildiği 2009 yılında önceki seneye göre azalma göstermişti.

Japon müteahhit firması Sekisui House, ABD'li M.D.C'yi 4,95 milyar dolara satın alacak!

Sarıyer'deki servet değerindeki turizm arazisi 21 yıllığına kiralandı! İstanbul'un en değerlilerinden...

Artan kiralar esnafı iflasın eşiğine getirdi! 


Geri Dön