Arsa ve Arazi

Konut sahibi olmak isteyenlerin yeni gözdesi! 'Arsadan ev' alırken neye dikkat edilmeli? 

Gayrimenkul Uzmanı Haluk Çetin konut sahibi olmak isteyen vatandaşların yeni gözdesi olan "arsadan ev" konseptinde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. 

Düşük bütçeyle konut sahibi olmak isteyen vatandaşların yeni gözdesi olan "arsadan ev" konseptine yönelik değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Haluk Çetin, artan dolandırıcılık olayları üzerine yatırımcıları uyararak arsadan ev alırken neye dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. 

ARSA SATIŞLARI REKOR KIRDI!

Türkiye’de özellikle son yıllarda yaşanan yüksek kur artışlarından dolayı konut fiyatlarının fahiş noktaya ulaştığını belirten Inwest Group Yönetim Kurulu Başkanı Çetin, kredi faizlerinin de hızlı yükselmesi konuta erişimi neredeyse hayal noktasına getirdiğini söyledi.

Bu durumun yatırımcıların küçük bütçelerle de sahip olabilecekleri arsa yatırımına yönelmesini sağladığını aktaran Çetin özellikle pandeminin etkisiyle başlayan arsa trendinin 15 milyar liralık pazar payıyla 2023 yılında Cumhuriyet tarihinin satış rekoruna ulaştığına vurgu yaptı.

Çetin ''2024 yılında da yatırımcıların yüzde 57’lik kısmının arsayı tercih etmesi arsa yatırımına ilginin önümüzdeki yıllarda da hızla devam edeceğinin en önemli göstergesi konumunda." ifadelerini kullandı.

'ARSASAN EV' ALIRKEN DİKKAT!

Çetin "Arsadan ev" konseptinde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.  Çetin ''Konuta erişimi mümkün olmayan yatırımcılara yönelik, önce arsayı alıp ardından eve geçiş yapabileceği yatırım modeli son zamanların en popüler trendi.

Bu modelde yatırımcılar ilk olarak uygun maliyetle arsayı satın alıyorlar daha sonra da arsaya yapılan inşaatın ücretini ödeyerek neredeyse maliyetine konut sahibi olabiliyorlar.

Bu model uygun maliyetli konut sahibi olmak isteyenler açısından oldukça değerli olmasının yanı sıra, sektöre çok sayıda yeni şirketlerin girmesiyle birlikte suistimalleri de beraberinde getiriyor." dedi. 

'TOPRAKTAN PROJE SATIŞINDA ASIL SORUN BURADA BAŞLIYOR'

Arsadan ev almak isteyen yatırımcılara tavsiyelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Haluk Çetin, "Topraktan bir proje satışı söz konusu olduğu için fiyatlar oldukça uygun, bu da yatırımcıların diğer parametreleri göz ardı etmeleri anlamına geliyor ve sorun burada başlıyor.'' diyerek uyardı.

 Konut sahibi olma hayallerinin, hayal olmaması için yatırımcıların öncelikle projeyi gerçekleştirecek firmayı iyi bir şekilde araştırmaları gerektiğine vurgu yapan Çetin '' Daha önce yapılan işleri var mı, verilen taahhütleri zamanında gerçekleştirmişler mi, yeni bir şirketse de referanslarına dikkat etmek gerekir.''dedi.

Yatırımcıların ayrıca noter tasdikli bir sözleşme veya hemen tapu teslimi bir modelde ilerlemeleri gerektiğine dikkat çeken Çetin arsa bilgileriyle tapu müdürlüğüne gidilerek, verilen bilgilerin doğruluğu ve aynı zamanda üzerinde ipotek, şerh vb. durumların olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi.

Bu noktada e-Devlet de işlemleri hızlandırabileceğini ve son olarak arsa üzerinde devletin ve ilgili belediyenin öngördüğü bir proje çalışmasının olup olmadığının; yatırımcıya sunulan mimari projeyle, resmi mecralardaki projenin aynı olup olmadığının ve ruhsat çalışmalarının araştırılması gerektiğine dikkat çekti. 

Uzmanı arsa ve arazi yatırımı yapmak isteyenler için fırsat şehri açıkladı!

İmarlı arsa alırken dikkat etmeniz gereken olmazsa olmaz dört madde!

Ünlü gayrimenkul uzmanı arsa ve arazi alınması gereken bölgeyi 'Yakın gelecekte çok kıymetli hale gelecek' diye açıkladı