Vergi

Konut sahipleri dikkat! 2 gün sonra sona eriyor!

Değerli Konut Vergisi'nin ödemeleri, ilk defa geçtiğimiz sene yapıldı. Bu sene 2'nci defa ödenecek olan Değerli Konut Vergisi’nin beyanları için sona geliniyor. Peki değerli konut vergisi ne kadar? Değerli konut vergisinde beyannameler nereye verilecek? İşte ayrıntılar...Bu sene 2'nci defa ödenecek olan Değerli Konut Vergisi’nin beyanları için sona geliniyor

Değerli Konut Vergisi'nin ödemeleri, ilk defa geçtiğimiz sene yapıldı. Bu sene 2'nci defa ödenecek olan Değerli Konut Vergisi’nin beyanları için sona geliniyor. Emlak Vergisi değeri 6 milyon 173 bin TL'yi aşan birden fazla eve sahip kişiler, 21 Şubat tarihine kadar beyanname sunmakla yükümlü. 

Ödemelerin ise şubat 2022'nin sonuna kadar gerçekleştirilebileceği açıklandı. Değerli konut vergisinde ikinci taksit ödemeleri Ağustos'ta yapılacak, fakat isteyen mükellefler ödemelerini peşin olarak da gerçekleştirebilecek.

Peki değerli konut vergisi ne kadar? Değerli konut vergisinde beyannameler nereye verilecek? Kimler değerli konut vergisi öder? İşte değerli konut vergisine ilişkin tüm merak edilenler..

MATRAH ARTTI

Değerli Konut Vergisi, Emlak Vergisi’nde esas olan bina vergi değeri göz önünde bulundurularak hesaplanıyor. Geçen sene bina vergi değeri 5 milyon 227 binTL'yi geçen mesken niteliğine sahip gayrimenkuller için DKV ödendi. Bu sene hem matrahta hem de vergi değerlerinde yükselişler yaşandı. Bu sene vergi, yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 36.2/2) yüzde 18.10 oranıdna yükseltildi ve eşik değer 6 milyon 173 bin TL oldu. Bu durumda sahip olduğu konutun değeri;

6 milyon 173 bin Türk Lirası ile 9 milyon 260 bin Türk Lirası arasında olan kişiler (bu miktar dahil) 6 milyon 173 bin Türk Lirası'nı geçen bölüm için binde 3 oranında,

12 milyon 347 bin Türk Lirası'na kadar olan kişiler (bu tutar dahil) 9 milyon 260 bin Türk Lirası için 9 bin 261 Türk Lirası, daha çoğu için de binde 6 oranında,

12 milyon 347 bin Türk Lirası'ndan fazla olan kişiler 12 milyon 347 bin Türk Lirası'sı için 27 bin 783 Türk Lirası, fazlası için binde 10 oranında olacak şekilde vergi ödemekle yükümlü.

Herkesin bilmesi gerekiyor ki değeri ne kadar olursa olsun, tek konuta sahip kişiler değerli konut vergisi ödemiyor. Birden çok konuta sahip olan kişilerinde en düşük değerli konutu vergiden muaf sayılıyor. 

BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR?

Değerli konut vergisi mükelleflerinin 1-20 Şubat tarihleri arasında beyannamelerini vermekleri gerekirken, bu sene 20 Şubat Pazar gününe denk geliyor diye son gün 21 Şubat olarak belirlendi. Beyanname için önce evin yer aldığı belediye aracılığıyla bina vergi değerinin tespit edildiği belgenin (beyanname verilen sene ve bir önceki seneye ait) alınması gerekli. Daha sonra ise gayrimenkulün yer aldığı yerdeki vergi dairesine gidilmesi gerekli. Ancak, birden fazla vergi dairesinin bulunduğu kentlerde ve ilçelerde, mesken nitelikli gayrimenkulün bulunduğu yerdeki vergi dairesi yetkili sayılıyor. 

İNTERNETTEN MÜMKÜN

Beyanname sunmakla yükümlü olan gayrimenkul sahipleri, beyannamelerini elektronik ortam aracılığıyla (intvrg.gib.gov.tr) kendileri yollayabiliyor. Ayrıca yetki sahibi olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler ile sözleşmeye imza atarak e-beyanname şeklinde de yollanma imkanı bulunuyor. Elektronik ortamdan yollanılması halinde, bina vergi değerinin belirlendiği belge, beyannamenin sunulduğu tarihi izleyen 15 gün içinde elden ya da posta yoluyla ilgili vergi dairesine yollanmalı. 

KİMLER MÜKELLEF?

Değerli Konut Vergisi'nin mükellefleri, mesken niteliğine sahip gayrimenkullerin maliki (hak sahibi), varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de bulunmuyorsa malik gibi tasarruf edenler şeklinde belirtliyor.

Konuta paylı mülkiyet şeklinde malik olan kişilein de hisseleri kadar vergi ödemesi gerekiyor. Elbirliği mülkiyet kapsamında ise malikler vergiden müteselsilen yükümlü tutuluyor. 

MÜTEAHHİTLERE SATIŞ ŞARTI

Müteahhitler, henüz satış ve devrini gerçekleştirmediği yeni yapılar konutlar için bu vergiyi ödemiyor, muaf tutuluyor. Bu muafiyet hakları, arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme kapsamında taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan gayrimenkullerde de geçerli sayılıyor. Söz konusu gayrimenkullerin kiraya verilmesi ya da sair surette kullanılması halindeyse muafiyetten yararlanılamıyor. 

EVİMİ SATTIM, YİNE ÖDEYECEK MİYİM?

Değerli konut vergisinde vergi, senelik şekilde tahakkuk ettiriliyor. Örneğin ilk taksidinin Şubatta ödendiği evinizin  Nisan'da satışını gerçekleştirdiniz. Ağustos'ta ödemesi yapılacak taksitte mükellef siz sayılıyorsunuz yani izleyen sene konutun yeni sahibinin yeni beyanname vermesi gerekli. 

HANGİ KOŞULLARDA VERİLMEZ?

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Değerli Konut Vergisi için her sene beyannameler yeniden veriliyor. Yani geçtiğimiz sene verenler, bu sene tekrar beyanname vermekle yükümlü. Fakat bazı koşullarda beyanname verilmesinin gerekli olmadığı belitiliyor. İşte o koşullar şu şekilde:

-Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan mesken nitelikli taşınmazlardan dolayı mükellefiyet, bu olayların vuku bulduğu tarihi takip eden taksitten itibaren sona erer.

-Konutun bina vergi değerinin daha sonraki yıllarda vergi tutarının altında kalması halinde, bu durum belgeleriyle birlikte ilgili vergi dairesine bildirilirse ilgili yıla ilişkin beyanname verilmez.

-Muafiyetten yararlanma şartlarını kaybetmesine rağmen bu değişikliği bildirmeyen mükelleflerden alınması gereken vergi, cezalı olarak ve gecikme faiziyle tahsil edilecek.

Resmen değişti! Bina inşaatlarına yeni düzenleme!

Konut fiyatlarının en çok arttığı ilk 10 kentten 3'ü Türkiye'de!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Ödemeler 1 Mart'ta başlıyor!

Arabası olanlara müjde! Benzin, dizel ve LPG’ye indirim geliyor!

SGK emekli olamayanlara toplu para iadesi yapacak! Milyonlara müjde!