Konut sahipleri dikkat! 2 gün sonra sona eriyor!
Değerli Konut Vergisi'nin ödemeleri, ilk defa geçtiğimiz sene yapıldı. Bu sene 2'nci defa ödenecek olan Değerli Konut Vergisi’nin beyanları için sona geliniyor. Peki değerli konut vergisi ne kadar? Değerli konut vergisinde beyannameler nereye verilecek? İşte ayrıntılar...
İNTERNETTEN MÜMKÜN
Beyanname sunmakla yükümlü olan gayrimenkul sahipleri, beyannamelerini elektronik ortam aracılığıyla (intvrg.gib.gov.tr) kendileri yollayabiliyor. Ayrıca yetki sahibi olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler ile sözleşmeye imza atarak e-beyanname şeklinde de yollanma imkanı bulunuyor. Elektronik ortamdan yollanılması halinde, bina vergi değerinin belirlendiği belge, beyannamenin sunulduğu tarihi izleyen 15 gün içinde elden ya da posta yoluyla ilgili vergi dairesine yollanmalı.
KİMLER MÜKELLEF?
Değerli Konut Vergisi'nin mükellefleri, mesken niteliğine sahip gayrimenkullerin maliki (hak sahibi), varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de bulunmuyorsa malik gibi tasarruf edenler şeklinde belirtliyor.
Konuta paylı mülkiyet şeklinde malik olan kişilein de hisseleri kadar vergi ödemesi gerekiyor. Elbirliği mülkiyet kapsamında ise malikler vergiden müteselsilen yükümlü tutuluyor.
MÜTEAHHİTLERE SATIŞ ŞARTI
Müteahhitler, henüz satış ve devrini gerçekleştirmediği yeni yapılar konutlar için bu vergiyi ödemiyor, muaf tutuluyor. Bu muafiyet hakları, arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme kapsamında taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan gayrimenkullerde de geçerli sayılıyor. Söz konusu gayrimenkullerin kiraya verilmesi ya da sair surette kullanılması halindeyse muafiyetten yararlanılamıyor.
EVİMİ SATTIM, YİNE ÖDEYECEK MİYİM?
Değerli konut vergisinde vergi, senelik şekilde tahakkuk ettiriliyor. Örneğin ilk taksidinin Şubatta ödendiği evinizin Nisan'da satışını gerçekleştirdiniz. Ağustos'ta ödemesi yapılacak taksitte mükellef siz sayılıyorsunuz yani izleyen sene konutun yeni sahibinin yeni beyanname vermesi gerekli.