Sigorta

Konut sahipleri dikkat! Bunları yapmayın!

Evlerde meydana gelebilecek hasarlar konut sigortasıyla güvenceye alınabiliyor. Peki konut sigortası hangi hasarları karşılamaz? İşte ayrıntılar...

Evlerde meydana gelebilecek hasarlar konut sigortasıyla güvenceye alınabiliyor. Konut sigortası, evde yaşanabilecek birçok olumsuzluğun ardından oluşan hasarı karşılıyor. Bu nedenle konut sigortası, en çok tercih edilen ve yaptırılan sigortalardan biri. Konut sigortası Türkiye'de en çok tercih edilenlerin ilk sırasında yer alıyor. 

Türkiye genelinde, DASK'lılık yüzde 41, konut sigortası oranı yüzde 22, iş yeri sigortalılık oranı ise yüzde 37’den düşük olarak hesaplandı. 

Konut sigortasını yaptıranlar sadece evde yaşanabilecek sorunların teminat altına alındığını düşünse de sigortaya ek olarak birçok ek teminat da devreye alınabiliyor. 

Konut sigortası ile evde yaşanabilecek sorunlar, 3. kişilere verilecek hasarlar çok düşük sigorta primiyle garanti ediliyor. Peki konut sigortasında hangi hasarlar karşılanmıyor? 

Konut sigortasının karşılamadığı zararlar! 

Konut sigortasıyla, hırsızlık, yangın, deprem, su baskını gibi sorunların yanı sıra ek teminatların da poliçeye ilave edilmesiyle birlikte konutta meydana gelmesi ihtimali olan birçok hasar ve zarar güvence edilip teminat altına alınıyor. 

Genel şartlara göre, konut sigortasında teminata alınmayan hasarlar şunlar: 

1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler nedeniyle yaşanan hasarlar.

2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati önlemler gerekçesiyle meydana gelen zararlar. 

3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle oluşan bütün durumlar.

4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde meydana gelen bozulmaların ortaya çıkardığı hasarlar. 

5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temas etmesiyle yaşanan durumlar.

6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları dolayısıyla yaşanan hasarlar. 

7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlardaki zararlar.

Konut sigortasında hangi hasarlar karşılanır?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com