30 / 04 / 2024

Konut sigortasında hangi hasarlar karşılanır?

Konut sigortasında hangi hasarlar karşılanır?

Çoğu kişi sigortayı yıllarca gereksiz gördü. Sigorta için ödenen paralara israf denildi. Oysa konut sigortası birçok hasara karşı evinizi güvence altına alır. Peki konut sigortası hangi zararları karşılar, hangi zararları karşılamaz?



Çoğu kişi sigortayı yıllarca gereksiz gördü. Sigorta için ödenen paralara israf denildi. Doğal afetler, kazalar, hastalıklar bize gösterdi ki maliyet olarak görülen sigorta, aslında bütçeyi sarsabilecek daha büyük olumsuzluklara karşı kalkan görevi görüyor. 

Konut olarak kullanılan mülkleri ve içindeki eşyaların zarar görme ihtimaline karşı güvence altına almak amacıyla yapılan sigorta konut sigortası oluyor. Konut sigortası bir konutta yaşanabilecek birçok hasarı güvence altına alıyor. Konut sigortasıyla, hırsızlık, yangın, deprem, su baskını gibi hasarlar teminat altına alınır.

Konut sigortasında hangi hasarlar karşılanır?

DASK dışında konut sigortası, evde ve apartmanda meydana gelebilecek 20 bin TL'lik maliyetli harcama 250-300 TL bedelle yaptırılan sigortayla giderilebiliyor. 

Türkiye’de ortalama konut sigortası fiyatları 250-300 TL arasında değişiyor. Türkiye genelinde ortalama konut sigortası yaptırma oranı da yüzde 25 civarlarında seyrediyor. 

Konut sigortasında hangi hasarlar karşılanır?

Konut sigortası hangi zararları karşılar? 

- Hırsızlık

- Yangın, sel, su baskını, fırtına

- Yer kayması

- Kara taşıtları çarpması

- Terör

- Deniz taşıtları çarpması

- Dumanın vereceği zararlar

- Kar ağırlığı

- Yakıt sızması şeklinde belirtilir. 

Konut sigortasında hangi hasarlar karşılanır?

Konut sigortası hangi hasarları karşılamaz?

Genel şartlara göre, konut sigortasında karşılanmayan hasarlar ise şu şekilde:

1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler nedeniyle yaşanan zararlar. 

2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati önlemlerin sebep olduğu durumlar. 

3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar dolayısıyla meydana gelen bütün hasarlar.

4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar nedeniyle meydana gelen zararlar.

5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temas etmesi sebebiyle meydana gelen zararlar.

6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları dolayısıyla yaşanan zararlar. 

7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlardaki hasarlar.

Konut sigortasında hangi hasarlar karşılanır?

Sigorta şirketlerinin konut sigortasında sunduğu ek teminatlar ise şunlar:

Kombi bakımı.
Klima bakımı.
Çilingir hizmeti.
Halı yıkama hizmeti.
Ev yardım/destek hizmetleri.

Riskli binayı yıkarken DASK devreye girer mi?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön