02 / 05 / 2024

Konut sahipleri dikkat! Kira geliri beyannamesinde şok detay! Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Konut sahipleri dikkat! Kira geliri beyannamesinde şok detay! Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Kira geliri beyanı mülk sahiplerinin senelik olarak devlete ödemekle zorunlu oldukları vergi beyanı. Peki kira geliri beyan edilmezse ne olur? 



Milyonlarca gayrimenkul sahibinin yakından ilgilendiren kira geliri beyanı, mülk shiğlerinin yıllık olarak develete ödediği vergi beyanıdır.  2023 yılında, konutlardan elde edilen yıllık 21 bin TL ve iş yerlerinden elde edilen 150 bin TL'nin üzerindeki kira gelirleri vergilendirilmekte. Peki kira geliri beyan edilmezse ne olur? Kira geliri beyan etmek zorunlu mu? Kira geliri beyan edilmezse cezası var mı?

KİRA GELİRİ BEYANI NASIL HESAPLANIR?

Kira geliri beyan edilmemesi durumunda mülk sahipleri, 2023 yılı için belirlenen 21.000 TL'lik konut istisnasından faydalanamazlar. Eğer bu gelir, idare tarafından tespit edilmeden önce beyan edilirse, mülk sahipleri istisnadan yararlanma hakkını geri kazanabilir.

 İstisna tutarının üzerinde bir gelir elde edilirse, bu miktar yıllık gelir beyannamesi üzerinden hesaplanarak vergilendirilmeli. 

Sadece konut olarak kullanılan gayrimenkuller için geçerli olan bu istisna, yalnızca 21.000 TL’nin altındaki konut kira gelirleri için uygulanmaktadır. Bu tutarın altında gelir elde eden mülk sahipleri, yıllık beyanname vermek yerine dilekçe ile durumu bildirilmekte.

Konut sahipleri dikkat! Kira geliri beyannamesinde şok detay! Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

KİRA GELİRİ BEYAN EDİLMEZSE NE OLUR?

Eğer kira geliri, Maliye tarafından emsal bedel üzerinden hesaplanırsa ve beyan edilmemişse, mülk sahipleri vergi ziyaı cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.

 Bu, devletin kaçırılan vergi gelirlerini telafi etmek için uyguladığı bir cezai işlemdir. Bu nedenle, kira gelirlerinin doğru ve zamanında beyan edilmesi, mülk sahipleri için olası mali cezalardan kaçınmanın en iyi yoludur.


Geri Dön