09 / 01 / 2025

Konut satın alırken hazır beton kalitesi sorgulanmalı!

Konut satın alırken hazır beton kalitesi sorgulanmalı!

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, konut alırken beton kalitesinin sorgulanması gerekliliğine yeniden vurgu yaptı. Vardar, inşaatlarda kaliteli dekorasyon malzemelerinin kullanımında gösterilen hassasiyetin hazır beton kalitesinde de gösterilmesi gerektiğini söyledi.



Bir aydır hemen yanı başımızda, Çanakkale’de aralıksız devam eden depremler ile son günlerde uzmanların ve hükümet yetkililerinin Marmara Bölgesi’nde büyük bir deprem olacağına ilişkin açıklamalarıyla, insanlığa korku salan doğal afet yeniden gündeme geldi. Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, deprem haftası sebebiyle bu felaketin yaşattığı kayıplara engel olmak adına konut alırken beton kalitesinin sorgulanması gerekliliğini yeniden vurguladı.


1999’da Marmara Bölgesi’nde meydana gelen büyük depremden sonra, gerek hükümetin yasa ve yönetmeliklerde yaptığı değişiklikler gerekse halkın yaşanan yıkımlara ve can kayıplarına şahit olarak konunun önemini fark etmesiyle sağlam, depreme dayanıklı yapıların üretilmesi konusu önem kazandı. 

Bursa Beton, yapıların depreme karşı dayanıklılığı konusunda beton kalitesinin önemini vurgulayan bilinçlendirme çalışmalarıyla konuyu sürekli gündemde tutuyor. Çünkü; yaşamına değer veren bilinçli tüketicilerin kalitesiz hazır beton kullanımını engelleyeceğine inanıyor.


Ülkemizde yapılan araştırmalar konut satın alan tüketicilerin kaliteli hazır beton konusunda çok bilinçli olmadığını gösteriyor. Uzun yıllardır bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için çalışan Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, konut satın alırken kullanılan hazır betonun kalitesinin sorgulanması ile deprem ve doğal felaketlerde yaşanacak zararların en aza indirileceğini belirtiyor.


İnşaatlarda kaliteli dekorasyon malzemelerinin kullanımında gösterilen hassasiyetin hazır beton kalitesinde de gösterilmesi gerektiğini dile getiren Vardar, potansiyel deprem bölgesi olarak adlandırılan Marmara Bölgesi’nin ve diğer bölgelerin özellikle konutlarda kullanılacak hazır beton konusunda bilinçlenmesi gerektiğini dile getiriyor. ”Yaklaşık 100 yıllık bir maziye sahip olan ve şu anda işin ehli olmadığı halde maddi güce sahip herkes tarafından rahatlıkla üretilebilir olan hazır betonun, aslında ciddi bir mühendislik altyapısı gerektirdiği, depremle pek çok kez yüz yüze gelmiş olan ülkemizin yaşadığı acı tecrübelerden sonra daha iyi anlaşılmıştır. Kaliteli beton için gerekli olan bu en önemli şart maalesef ikinci plana atılmaktadır. ” diyen Vardar, tüketicilerin bu noktada çok kritik bir rol üstlendiğini belirtiyor ve ekliyor, “Mesela 100 metrekare bir daire için kullanılacak beton 60 metreküp. İyi bir beton firmasıyla çalışmanın maliyeti metreküp başına yaklaşık 10 lira fazla. Çünkü üretim maliyeti daha yüksek. Mühendislik hizmeti görmüş, kalite kontrol birimi iyi çalışan, kendi ekibini kurmuş, mühendis kadrosu güçlü, yıllardır bu işi yapan bir firmayla merpen altı üretim yapan firma arasında bir dairedeki fark 500-600 liradır. Bu fark insan hayatıyla ölçülmez. Bu nedenle ev alırken inşaat firmasının hangi beton firmasıyla çalıştığını sorgulayın. Türkiye Hazır Beton Birliği üyesi firmaların beton döktüğü konutları tercih edin.” diyor.

Fatih Vardar, konut olarak inşa edilmiş binaların sonradan büyük ekipmanlı atölye veya depo, okul, spor salonu, hastane gibi bir çok kişinin bir araya geldiği mekanlar olarak kullanılmasının da büyük tehlike oluşturacağına dikkat çekiyor. Son yıllarda hem ülke genelinde hem de Bursa’da yüksek binaların trend olduğuna dikkati çeken Vardar, bu noktada da betonda depreme dayanıklılığın öneminin arttığını belirtiyor ve ekliyor: “Her yapı grubu için ayrı reçete ile beton üretimi gerektirdiğine vurgu yaparken, depremlerdeki yıkımlara engel olmak, can kayıplarının önüne geçmek için bireyler olarak bilinçli hareket etmek, hassas davranmak, sorgulamak, doğru tercih yapmak zorundayız, aksi halde bu felaketin tüm acılarını tekrar yaşamaya mahkum oluruz.” diyor. 



Geri Dön