Genel

Konut satışı vergilendirilirken üç kriter var!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında ortaya çıkan kazanan niteliği önemli bir konu. Bir gayrimenkulu sattığınızda elde ettiğiniz kazanç nasıl vergilendiriliyor Gayrimenkul alım satımında elde edilen kazanç belirlenirken üç önemli kriter var

Gayrimenkul alım satımı, bir meslek olarak devamlı yapılıyorsa, elde edilen kazanç ticari kazanç oluyor. Burada devamlılığı belirleyen ölçü, alım satım işleminin sayısı. Eğer aynı takvim yılı içinde birden fazla satış yapılır veya takip eden birden fazla yılda art arda satış yapılırsa faaliyetin devamlılığı söz konusu olabiliyor.

AMAÇ

Gayrimenkul satışı yapılmasındaki amaç, kazancın tespiti açısından önemli olan ikinci unsur. Eğer alım satım işi, kazanç sağlamak amacıyla yapılıyorsa, ticari bir nitelik kazamyor ve elde edilen gelir ticari kazanç oluyor.

Alım satımda ticari bir amaç olmayıp şahsi ihtiyaç veya amaç varsa elde edilen gelir değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor. Yani, ticari bir amaç olmadan vatandaşın gayrimenkulunu satması ve satıştan gelir elde etmesi durumunda değer artış kazancı söz konusu oluyor.

TİCARİ ORGANİZASYON

Gayrimenkul alım satım işi ticari bir organizasyonun varlığı dahilinde yapıldığında, haliyle ticari kazanç elde edilmiş oluyor.

2007 YILINDAN ÖNCESİ VE SONRASI

Bu konuda özellikli bir durum var. O da gayrimenkulun edinme tarihi. Buna göre; 01.01.2007 tarihinden önce edinilen gayrimenkuller, edinme tarihinden sonra "dört yıl" içinde, 01.01.2007 tarihinden sonra edinilenler ise edinme tarihinden itibaren "beş yıl" içinde elden çıkarılırsa vergiye tabi oluyor. Bu süreler dışında elden çıkarılmadan doğan kazançlar vergiye tabi değil.

Ayrıca, elden çıkarmadan doğan değer artış kazancı için 2011 yılında 8.000 TL'lik kısım da istisnaya tabi.

SÖZCÜ