29 / 04 / 2024

Konut satışında Avrupa yakası hızlı gidiyor!

Konut satışında Avrupa yakası hızlı gidiyor!

İstanbul’un iki yakasındaki markalı konutlarda rekabetin yönü değişiyor. İstanbul Anadolu yakasındaki konutlarda fiyat artışı dikkat çekiyor. Son iki ayda Anadolu’daki fiyat artışı Avrupa’yı geçerken, satış hızında Avrupa öne çıkıyor....



İstanbul Anadolu yakasındaki konutlarda fiyat artışı dikkat çekiyor. Son iki ayda Anadolu’daki fiyat artışı Avrupa’yı geçerken, satış hızında Avrupa öne çıkıyor..


İstanbul’un iki yakasındaki markalı konutlarda rekabetin yönü değişiyor. Son aylarda Anadolu yakasındaki markalı konutlarda fiyat artışı, Avrupa yakasındaki artışı geride bırakıyor. Başka bir deyişle, Anadolu yakasındaki konutlar Avrupa’ya göre daha fazla değerleniyor. Buna karşın, yatırımcı Avrupa yakasındaki konutları tercih etmeye devam ediyor. Avrupa yakasındaki konutların satış hızı Anadolu yakasındakileri geride bırakıyor.


Reidin-Gyoder’in Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.51, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 13.80 artış oldu.


Anadolu’da fiyat artıyor


Son aylarda, Anadolu yakasındaki markalı konutların Avrupa yakasına göre daha fazla değerlendiği görülüyor. Endeks, Eylül ayında bir önceki aya göre, İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde değişmezken, Anadolu yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0.34 oranında arttı.


Ağustos ayında Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 1.48, Anadolu yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 2 artış olmuştu.


Endeksin başlangıç dönemi olan 2010 Ocak’tan bu yana tutulan veriler incelendiğinde de Anadolu yakasındaki konutların daha fazla değerlendiği görülüyor. Endeksin başlangıç dönemine göre Anadolu yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 4.3 puan fazla artış gösterdi.


Satışta Avrupa yakası ‘hızlı’ gidiyor


Rapordaki ‘Yeni Konut Stok Erime Hızı’ incelendiğinde ise özellikle son aylarda Avrupa yakasındaki projelerin daha hızlı satıldığı görülüyor. Ağustos 2013’te Türkiye genelinde stok erime hızı yüzde 5.97 olurken, bu oran Avrupa yakasındaki projelerde yüzde 6.48, Anadolu yakasındaki projelerde ise yüzde 4.52 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında da benzer bir tablo yaşanmış, Avrupa yakasındaki stokların erime hızı yüzde 6, Anadolu yakasındakilerin ise yüzde 3.20 olmuştu.


Nisan 2013’ten bu yana Avrupa yakasındaki konutlar daha hızlı satılırken, Anadolu yakasında düşüş görülüyor. Nisan’dan önceki dönemde ise Anadolu yakasındaki satışlar Avrupa’ya göre çok daha hızlı yapılıyordu.


Meltem Kara/ Vatan Gazetesi


Geri Dön