Sektörel

Konut satışından canlılık işareti geliyor

Posta Gazetesi yazarı M. Rauf Ateş, bugünkü yazısında konut satışlarındaki istatiksel verilerden bahsediyor

Türkiye'de konut satışlarıyla ilgili dönemsel rakamlar düzenli olarak yayınlanmıyor. Bu konuda ortaya atılan istatistiklerin önemli bölümü tahminlere dayalıydı.

Birkaç ay önce bir kurumun rakamları basına yansımıştı. 2003-2007 yılları arasında, yıl bazında konut satışının 1.2 milyonun üzerinde olduğu bilgisi yer alıyordu. 2007 yılındaki satışlar ise 1.4 milyona yakın idi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yeni bir veri açıklamaya başladı. "Geç kalan TÜİK'i, bu çalışması nedeniyle kutlamak gerekiyor. Çok önemli bir sektörü, verisizlik ve önünü görmezlikten kurtarmış oldu.

Çünkü, TÜİK'in verileri çok önemli mesajlar içeriyor. Benim dikkatimi şu başlıklar çekti:

-2008'in ilk yarısını durgun geçiren sektör, 3 ve 4'üncü çeyreklerde daralma eğilimine girdi.

-Rakamlar, 2008 yılı genelinde Türkiye'de satılan konut sayısının, öyle tahmin edildiği gibi 1 milyonların üstünde olmadığını ortaya koyuyor. Toplam satış 427 bin 111'e ulaşmış.

-Hükümetin vergi indirimleri Mart ayında başlamıştı. Hareket son 3 ayda yaşandı. Ancak, ilk 3 aylık rakamlar, 2008 yılının son çeyreğinden daha iyi geldi. Sanıyorum ikinci çeyrek de büyümeyle geçecek.

-İl bazında bakınca da farklı eğilimler öne çıkıyor. Örneğin, konut sektörünün "başkenti" İstanbul!da satışlar yüzde 25-29 arası bir oranda gerçekleşiyor. 2008'deki 427 bin konutun, 103 bini İstanbul'da el değiştirmiş.

-İlginçtir, Ankara'da da büyük bir satış hareketi gözleniyor. Ankara'da 2008'de satışı yapılan konut sayısı 100 bine ulaşmış.

-Beklentilerin tersine, satışlar İstanbul ve Ankara'da asgari düzeyde gerilemiş.

-En büyük düşüşler, Doğu ve Orta Anadolu'da kendini gösteriyor. Bunun yanı sıra 2008'de sanayi işçilerinin ağırlıklı olduğu illerde de düşüşler gözleniyor. 2009'un ilk çeyreğindeki hareket bu illere canlılık olarak yansımış.

-Son olarak TOKİ'nin proje yaptığı bazı illerde de konut satışlarında hareket dikkati çekiyor. En az düşüş ise sahil bölgelerinde yaşanmış.

M. Rauf ATEŞ/Posta