Sektörel

Konut satışları 1 milyonu geçti!

Konut satışında gerileme devam ediyor. Eylül ayında ülke genelinde yüzde 22.9 düşüşle toplamda 113 bin 402 konut satıldı ve son 6 senenin en kötü eylül satışı yapılmış oldu. Yılın ilk yarısındaki yüksek talebin etkisiyle 9 aydaki toplam satış ise 1 milyonu aştı.Artan fiyatlar sebebiyle alıcı kitlesinin daralması, konut kredilerine gelen sınırlama ve sosyal konutla konut sahibi olma beklentisi alıcının frene basmasında etkili oldu

Konut satışlarında temmuz ayında başlayan gerileme devam ediyor. Artan fiyatlar sebebiyle alıcı kitlesinin daralması, konut kredilerine gelen sınırlama ve sosyal konutla konut sahibi olma beklentisi alıcının frene basmasında etkili oldu. Eylül ayında satışlar bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 22.9 azalma gösterdi ve ülke genelinde 113 bin 402 kişi konut sahibi oldu. Böylelikle son 6 senenin de en kötü eylül ayı satışı yapıldı.  Yılın ilk yarısında ise kurdaki hareketlilik ve güvenli yatırım arayışı satışları olumlu olarak etkilemişti. Bu dönemin etkisi ile ilk 9 ayda konut satışları yüzde 11.4 artışla 1 milyon 57 bin 193 oldu.

AĞIRLIK İKİNCİ EL

Konut üretiminin az olması ve fiyat avantajı 2. el evleri de ön plana çıkardı. Geçen ay sıfır konut satışı yüzde 18.2 azaldı ve 35 bin 954 oldu ve böylelikle de toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 31.7 şeklinde hesaplandı. 2. el konut satışları da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 24.9 düşüş göstererek 77 bin 448’e düştü. Toplam satış içerisinde 2. el konut satışının payı yüzde 68.3 şeklinde oldu.

KREDİLİ SATIŞTA BÜYÜK GERİLEME

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, banka kredili satışlardaki düşüş de dikkat çekiyor. Ülke genelinde kredili satış Eylül'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 43 azaldı ve 16 bin 970 şeklinde oldu. Toplam konut satışları içerisinde kredili satışların payı yüzde 15’e kadar indi. Peşin, senet gibi diğer konut satışları ise yüzde 17.8 azalarak 96 bin 432’ye düştü.

RUSYA ZİRVEYİ BIRAKMADI

Yabancılara konut satışı, Eylül ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 23.8 azaldı ve 5 bin 49 oldu. Vatandaşlık hakkı için konut alımının 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmesi satışların yavaşlamasında da etkili oldu. Eylül'de toplam konut satışları içerisinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 4.5 oldu. Yabancıya konut satışında birinci sırayı bin 795 konut ile mega kent İstanbul aldı. Mega kent İstanbul’u bin 585 konut satışı ile Antalya ve 335 konut satışı ile Mersin takip etti. Türkiye’den en çok ev alanlar da Ruslar oldu. İranlı ve Iraklılardan sonra üçüncü sıradaki Ruslar Nisan'da zirveye yerleşti ve hâlâ zirvedeki yerini de koruyor. 2021 yılında Eylül ayında Türkiye’den 540 konut alan Ruslar bu senenin eylül ayında yüzde 121 artışla bin 196 konut satın aldı. Rusya vatandaşlarını 592 konut ile İran, 433 konut ile Irak vatandaşları takip etti. Ocak-eylül döneminde de yabancıya satış bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 32.5 arttı ve 49 bin 644 oldu. 9 aylık satışlar masaya yatırıldığında da Ruslar ilk sırada yer aldı. Rusların Türkiye’de yaptığı konut yatırımı 2022'nin 9 ayında 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 199 arttı ve 9 bin 311’e çıktı. Ocak-eylül döneminde Rusları 6 bin 540 konut satışı ile İranlılar, 5 bin 255 satışla Iraklılar, 2 bin 58 satışla Almanlar, 2 bin 45 satışla Kazakistanlılar takip etti. Savaşın etkisiyle Ukraynalıların da ilgisi arttı ve toplamda 9 ayda yüzde 125 artışla 1.775 konut satıldı.


KONUT KAMPANYASI BEKLENİYOR

“Konut kredilerine erişimdeki zorluğun satış rakamlarını etkilemeyi sürdürdüğünü söyleyene Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, bununla beraber konut tarafında varlık edinmeye yönelik ilginin devam ettiğini söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta ve üst gelir grubu için planlanan konut kampanyasının Kasım'da devreye gireceğini açıkladı. Eylül'den itibaren kampanyaya yönelik büyük beklenti oluştuğunu ve satışların çok yavaşladığını söyleyen Altan Elmas, konut sektörü olarak, bu kampanyanın en geç kasım ayının başında başlatılmasının çok iyi olacağını düşündüklerini söyleyerek, orta ve orta üstü kesimlerin de konuta erişimi hızlanacağını ve binlerce insan konut sahibi olacağını söyledi. 

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı öncülüğünde düzenlenecek kampanyaya özel sektör de katılacak. Kampanya ile peşinatın ve Kredi faizinin düşmesi, liste fiyatı üzerinden indirim yapılması hedefleniyor. 

Konut satışlarında kredi etkisi!

TOKİ evleri ne zaman açıklanacak? TOKİ kura çekimi ne zaman 2022?

7 maddede konut satışlarında yaşanan düşüşün nedenleri! Uzmanlar açıkladı!