Sektörel

Mahmut Alper Tuğsuz: Konutta seneye arz açığı olacak!

Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Tuğsuz, İstanbul’da 222 bin konut stoku kaldığına dikkat çekerek, “Enflasyon ve faizlerdeki düşme trendiyle birlikte bu en fazla bir yıllık stok demek. Bu yıl yeni projelere başlanmadığı takdirde gelecek yıl arz açığı yaşanacak" dedi...

Nivo İstanbul ve Nivo Ataköy projeleriyle dikkat çeken Cathay Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, Haziran ayı konut satış rakamlarında tarihi düşüş yaşanmasını değerlendirdi. Tuğsuz, "82 milyon nüfusu olan ve İstanbul gibi dünya markası bir metropolü barındıran bir ülke için bu rakamlar hayatın normal akışını yansıtmıyor.Kentsel dönüşüm, evlenme ve boşanmalar nedeniyle yıllık yaklaşık 650 bin konut ihtiyacı olduğu düşünülürse 222 bin 758’i İstanbul’da olmak üzere Türkiye’deki 499 bin 941 adetlik konut stoku en fazla bir yıllık stok demek. Sektör de yatırımlarını erteleyenler de biraz gereğinden fazla sert fren yapmış durumda. Yeniden rutinlerimize dönmeliyiz" diye konuştu.

Stoklar seneye biter, yeni proje şart

Ekonomide yakalanan olumlu havaya dikkat çeken Tuğsuz, sözlerine şöyle devam etti; "Doların bu seviyelerde kalması, enflasyonun bu seviyelerde ve daha altına inmesi, konut kredi faizlerinin özellikle aylık bir ve altındaki rakamlara düşecek olması dengelenmenin daha hızlı yaşanacağını gösteriyor.Bu sürece bankaların enflasyona endeksli konut kredisi gibi bir takım alternatif araçlar, finansman araçları çıkarmaya devam etmesi de önemli katkı sunuyor. Bu öncü işaretlerle mevcut stoğun ben en fazla önümüzdeki sene bu zamanlarda artık çok minimuma ineceğini düşünüyorum. Yeni projeleri şimdiden geliştirmediğimiz takdirde gelecek yıl arz açığı yaşanacak"

İmalat başlamazsa bastırılan fiyatlar artar

Tuğsuz, "Dolayısıyla bu yıldan imalat planlamasına başlamazsak gelecek sene bu zamanlarda stoklar biter.2020 sonlarında bastırılan konut fiyatları arz açığı nedeniyle artış gösterir. Yeniden işe başlayacağız ama arada 2-3 sene fark olacak. Türkiye ve özellikle İstanbul’da bizim gibi markalı konut üreticileri diğerlerinden ruhsat başvurularının çok dramatik bir şekilde düştüğünü göz önüne alırsak şu an yeni başlayan projenin de fazla olmadığını düşünürsek önümüzdeki sene bu zamanlarda konut stoğundan ziyade konutta bir arz eksikliğinden bahsedebilecek duruma gelmişiz. 2021 senesinden önce bu stoklara bir daha konut sektöründe ulaşamayız.” ifadelerini kullandı.

Eski semtler OUT yeni semtler IN

Gelişime açık ilçelerle ilgili de bilgi veren Tuğsuz sözlerini şu şekilde tamamladı; "Son 10-15 yılda İstanbul’un çeperlerinde Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Sancaktepe ve Tuzla büyük gelişim gösterdi. Konut stoklarının da büyük ölçüde buralarda olduğunu görüyoruz. Buralarda arsa bulma olanağı diğer Beykoz, Adalar, Çatalca, Sarıyer ve Beyoğlu gibi şehrin daha az iskan edilen, daha eski oturuma sahip bölgelerine göre daha olası"

2019 Haziran'da 61 bin 355 konut satıldı!