27 / 09 / 2024

Konut satışları canlanınca fiyatlardaki artış aylık bazda yüzde 3.6’ya sıçradı!

Konut satışları canlanınca fiyatlardaki artış aylık bazda yüzde 3.6’ya sıçradı!

Gündemden düşmeyen konut sektörünün daha önce “Talep düştüğü için fiyatlar geriliyor. Bu sebeple üretim de durma noktasına geldi fakat bu talep canlanınca arz kalmadığı için fiyatlar sıçrayacak” uyarısı gerçeğe dönüyor.





Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve sektör tarafından da merakla beklenen konut satış istatistikleri, alıcı için korkulan günlerin işaret fişeği oldu. Cumhuriyet’ten Ali Can Polat imzalı habere göre konut satışlarının 2 ay üst üste yükselmesi, sektör temsilcilerinin sık sık tekrarladığı “Bekleyen talep harekete geçecek ve konut fiyatları yeniden yükselmeye başlayacak” uyarısının başlangıcı şeklinde yorumlandı. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre konut satışları Ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 9.9 arttı. Bununla beraber Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da konut fiyat endeksi verilerini açıkladı. Yılbaşından bu yana ortalama yüzde 0.9-2 aralığında artış gösteren fiyatlar taleple beraber satışlar canlanınca sıçrayarak yüzde 3.6 arttı. Söz konubu su iki veriyi beraber okuyan sektör mensupları, “Talepte yaşanan düşüşle fiyatlar geriledi ve alım seviyesine gelmişti, şimdi yeniden canlanınca fiyatlar da artışa geçmeye başladı. 2025 yılının 2. çeyreği bu manada fiyatların hızlandığı bir dönem olacak” diyor.

Konut satışları canlanınca fiyatlardaki artış aylık bazda yüzde 3.6’ya sıçradı!

HAREKETLİLİK DEVAM EDECEK 

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Engin Keçeli şunları söyledi:“Yılbaşından bu yana reel şekilde düşen fiyatlar ihtiyacı olanların konut alabileceği seviyelere geriledi. Bir taraftan da faiz indirim beklentileri arttı, borsada kâr satışları yapanlar oldu ve konut müteahhitlerinin TL vadeli kampanyaları vatandaşlara cazip görünmeye başladı. Bütün bunlar birleştiği zaman konuta talep de yeniden canlandı. ABD Merkez Bankası faiz indirdi, söz konusu bu kararla beraber bu ay satışlarda artışın süreceğini düşünüyoruz.”

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ramadan Kumova da konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “Kasım ayı gibi konut kredilerinde bir düşüş öngörüyoruz. Bunun dışında maliyet eksenli fiyat artışlarının da kaçınılmaz olduğunu gören konut alıcısı harekete geçti.”

ÖNCE TÜKETİCİ EĞİTİLMELİ


Gayrimenkul sektöründe yaşama geçirilen ilan doğrulama sisteminin ilk haftası geride kalırken, mülk sahibinin e-Devlet üzerinden izin vermesiyle satış ilanlarının girilebilmesine izin veren sistem şu an deneme döneminde. Yani tercihe bağlı ama 1 Ocak 2025 tarihinde zorunlu olacak. Emlakçılar önce konut sahibi ve alıcıların bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Başkanı Serkan Şahin açıklamasında “Maalesef emlakçı kılıklı dolandırıcılar nedeniyle alıcılar da satıcılar da bize çok güvenemiyor. Söz konusu bu sistem o güveni getirecek fakat önce bu taraflar eğitilmeli. İnsanlar sistemi bilmiyor ve bizim yönlendirmemizden de çekiniyorlar, bu nedenle kamu spotlarının artırılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Serkan Şahin ayrıca açıklamasında söz konusu uygulamanın ilk haftasında bile sahte ilanların sitelerden silindiğine şahit olduklarını da dile getirerek “Zorunluluğa geçince faydalar daha net görülecektir” dedi.

 

1931'de Büyükada'da sekiz taksitle satılık emlak!

Citroen'in eylül kampanyasında son 11 gün! Citroen Ami, C4, E-C4, C5, ve Berlingo'da kaçırılmayacak fırsat!

Nakite ihtiyacı olana 15 bin TL müjdesi! Başvuran anında alıyor: ING sıfır faizli krediyi duyurdu! 


Geri Dön