05 / 05 / 2024

Konut satışları Ekim 2018'de nasıl bu kadar arttı?

Konut satışları Ekim 2018'de nasıl bu kadar arttı?

Tükiye genelinde ekim ayında 146 bin 536 konut satışı gerçekleştirildi. Yüksek faiz oranlarına rağmen ekimde satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 15,1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 artış gösterdi...



Tükiye genelinde ekim ayında 146 bin 536 konut satışı gerçekleştirildi. Ekimde satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 15,1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 arttı. 

Ekimde en dikkati çeken rakam ise ipotekli satışların tarihin en düşük noktalarından birinde gerçekleşmesi oldu. Daha önce yüzde 50'lerden yüzde 30'lara gerileyen istekli satış oranı, Ekim ayında toplam satışlar içerisinde yüzde 5,5 olarak gerçekleşti.

Konut kredisi faiz oranlarının son yılların en yüksek noktasında bulunması nedeniyle ekimde ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 79,1 azalarak 8 bin 65'e geriledi. 

Sektör temsilcileri, konut satış rakamlarınıAnadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'a değerlendirdi.

Konut satışları Ekim 2018 de nasıl bu kadar arttı?

"Konut fiyatlarında yüzde 50'leri bulan düşüşler oldu"

Son dönemde konut satışlarında bir hareketlenme yaşandığını belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Fiyatların düşmesi, kampanyalar, KDV ve harç indirimleri de bu konularda etkili oldu." dedi.

Aşa, altın ve döviz fiyatlarında gerilemenin başlamasıyla yatırım tercihlerinin mevduat faizlerine ve gayrimenkule kaydığını dile getirdi. Aşa şunları söyledi; "İki yıl önce 700-800 bin liraya bulamadığımız evler şu anda 500-600 bin lira civarında. İstanbul genelinde yüzde 30'ları hatta yüzde 50'leri bulan ciddi düşüşler oldu konut fiyatlarında." 

Aşa, aylık faizlerin şu anda yüzde 2'lere dayandığını kaydederek, bunun yüzde 1 ve altına düşmesiyle sektörün önünün çok daha fazlasıyla açılacağını belirtti. 

Konut satışları Ekim 2018 de nasıl bu kadar arttı?

Hükümetin desteklerinin ve sektörün başlattığı kampanyaların satışları ciddi şekilde artırdığını söyleyen Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, "Sene sonuna kadar KDV oranları ile tapu harçlarındaki indirimler sayesinde, sektördeki hareketlilik devam edecektir. Ayrıca, konut kredi faizlerinin düşmeye başlaması da konut talebini olumlu yönde etkileyecektir." dedi.

Konut satışları Ekim 2018 de nasıl bu kadar arttı?

"Daha güzel tablolarla karşılaşmayı bekliyoruz"

Gayrimenkul piyasasının yavaş yavaş bir dengeye oturmaya başladığını belirterek, dövizin dengeye oturduğunu, faizlerin düşüş trendine girdiğini belirten Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır, bundan sonra ekonominin istikrarlı şekilde devam etmesiyle sıkıntılı günlerin geride kaldığı bir yola girildiğini söyledi. Bahadır, faizlerin düşmesiyle sektörde çok güzel gelişmelerin yaşanacağını belirtti. 

Konut satışları Ekim 2018 de nasıl bu kadar arttı?

Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü, insanların yüksek faiz olduğu bir dönemde konut alımına yöneldiğini belirterek, "Demek ki insanlar ya yastık altı birikimlerini kullanarak ya da döviz bozdurarak yatırım yaptı." dedi.

Konut satışları Ekim 2018 de nasıl bu kadar arttı?

Satışlardaki artıştan yaşadıkları memnuniyetten bahseden İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, devlet tarafından alınacak yeni tedbir ve düzenlemelerin katkısıyla gelecek dönemde daha güzel bir tabloyla karşılaşmayı beklediklerini vurguladı.

Konut satışları Ekim 2018 de nasıl bu kadar arttı?

Omran İnşaat Genel Müdürü Ergin Bayram, "Mevcut tabloya baktığımızda iç piyasadaki suni krizin etkilerini kaybetmeye başladığını görüyoruz. Ancak kredili satışların artması için konut kredi faiz oranlarının makul bir seviyeye indirilmesi gerekiyor." dedi.

Bayram, bu konuda hükümetin bazı çalışmalar yaptığını duyduklarını aktararak, bu çalışmaların hayata getirilmesiyle gayrimenkul sektörünün hakettiği yere geleceğini sözlerine ekledi.

 

2018 Ekim'de 146 bin 536 konut satıldı!
 


Geri Dön