02 / 05 / 2024

Konut satışları ekim ayında yüzde 25.3 arttı!

Konut satışları ekim ayında yüzde 25.3 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yıl ekim ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.3 artarak 95 bin 645'e ulaştı.



EKİMDE KONUT SATIŞLARI YÜZDE 25.3 ARTTI. İKİ AY DAHA BU GAZ SÜRERSE 2013 REKORU AŞILACAK

 

Türkiye genelinde konut satışları ekimde yüzde 25.3 arttı. Yılın 10 ayında toplam satış 926 bine çıktı. Geçen yılki 1 milyon 157 bin satış rakamına ulaşmak için önümüzdeki iki ayda 231 bin konut satılması gerekiyor. Sektöre göre bu hiç de zor olmayacak. 


2014 yılına sancılı başlayan ve ertelenen talep nedeniyle bir türlü istenen seviyeye ulaşamayan konut satışları ağustos ve eylülden sonra ekim ayında da 'patlama' yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekim ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.3 artarak 95 bin 645'e ulaştı. 


2013 yılının tamamında 1 milyon 157 bin konut satılırken yılın ilk on ayındaki toplam satış da 926 bine çıktı. Yani 2013 yılındaki rekoru kırmak için önümüzdeki iki ayda 231 bin konutun daha satılması gerekiyor. Sektör oyuncularına göre bu hiç de ulaşılmaz değil. Şimdiden tüm zamanların rekoru için sektörde bir beklenti oluşmuş durumda.


YABANCIYA SATIŞ PATLAMA YAPTI 


Rakamları değerlendiren konut sektörü temsilcileri, 17 Aralık operasyonları, seçimler, KDV uygulaması, Ramazan ve yaz ayları nedeniyle bu yıl eksi 1015'ler seviyesinde küçülme beklentilerine karşı ortaya çıkan rakamlara şaşırsalar da, toplam satışlarda 2013'teki rekorun bu yıl sonunda kırılacağını ifade ediyorlar. 


Mütekabiliyet Yasası'nın işlerlik kazanması ve yurtdışındaki fuarlar nedeniyle bu yılın başından bu yana yükselen grafiğini sürdüren yabancıya konut satışları ise gelişmesini devam ettirdi. Buna göre yabancılara ekim ayında konut satışı, geçen yıla göre yüzde 76.8 artışla 1806 konuta ulaştı. Geçen yılın 10 aylık döneminde 9284 olan yabancıya satışlar, bu yıl yüzde 66 artış göstererek 15 bin 417 seviyesine çıktı. İstanbul'da geçen yılın 10 aylık dönemine göre yüzde 166 artışla 4546 konut satışı yapıldı. 


İPOTEKLİ SATIŞLAR ARTIŞ GÖSTERDİ 


Ekim ayında Türkiye genelinde kredili satışları ifade eden ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30.8 artış göstererek 34 bin 451 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 36 olurken, İstanbul 7 bin 338 ipotekli konut satışı ve yüzde 21.3 payla ilk sırayı aldı. İpotekli satışlardaki artışın nedeni olarak konut kredisi faiz oranlarının yeniden makul seviyelere gelmesi gösteriliyor. 


'YABANCIYA SATIŞTA TOPLAM 5 MİLYAR DOLARI YAKALARIZ' 


"Biz yüzde 10-15 bir düşüş bekliyorduk. Şu anda sonuçlar Türkiye ekonomisi paralelinde devam ediyor. Yıl sonunda da 2013'teki rekor yılı ile paralel sonuçlar ortaya çıkacak. Yabancıya satış anlamında yıl sonuna kadar 5 milyar doları yakalayacağımızı görüyoruz. Yabancıya satış yıllık 20 milyar dolara ulaşana kadar bu büyüme devam edecek." KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı ÖMER FARUK ÇELİK 


'SANAYİ DE BİZİ TAKİP ETMELİ' 


"Şu anda konut satışlarında artış olması doğal, çünkü talep var. İnşaat sektörü Türkiye için çok önemli. Ancak sanayi sektörünün de bu gelişmeden geri kalmaması gerekiyor. Bu satışların böyle sürmesi için sanayinin de hızlanması 1 gerekiyor. Genel olarak 2014 yılı satışlarından memnunuz, yıl sonunda 2013 rekor yılını yakalayacağız." Artaş İnşaat-SÜLEYMAN ÇETİNSAYA


'GETİRİŞİ BAŞKA BİR ŞEYDE YOK' 


"Satışlar tam da beklediğimiz gibi yaz döneminin ardından yakaladığı yükseliş grafiğini devam ettiriyor. Gayrimenkulün getirişi hiçbir yatırım aracında yok. Satış rakamları artıyor, daha da yükseliş gösterecek.  ' Bunun için bundan soraki dönemde artık firmalar arası rekabet başlayacak." İNDER Başkanı-NAZMİ DURBAKAYIM


'YABANCIYA SATIŞ DAHA DA ARTACAK' 


"İstatistiklere bakıldığında başta eksilerde olan konutta bu yıl geçen seneki rekor yılını yakalayacağımızı görüyoruz. Satılan konutları daha çok Kartal, Sarıyer ve Kanal istanbul bölgesinde görülüyor. Bunun yanı sıra yabancının İstanbul ilgisi de devam ediyor. 


Geçen yıla göre 3 katı büyüyen rakamlar bunu ortaya koyuyor ama aslında satışlar beklentimizin hâlâ altında bulunuyor. Yurtdışındaki fuarlardaki temaslarımız ve gördüklerimiz gelecek aylarda yabancıya satışların katlanarak artacağı yönünde." İnanlar İnşaat - SERDAR İNAN 


44 BİN 499 KONUT İLK DEFA SATILDI 


Ekim ayında Türkiye genelinde 44.499 konut ilk defa satıldı. Geçen yıla göre bu kalem yüzde 25.8 arttı. Ocak-ekim arasındaki dönemde ilk defa satış oranı yüzde 1.1 artışla 427 bin 582'ye ulaştı. 


Habertürk Gazetesi


Geri Dön