Sektörel

Konut satışları koronavirüse rağmen arttı!

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan Mart ayı konut satışlarını değerlendirdi. Sektör temsilcileri, konut sektörünün tekrar ivme kazanacağını belirtiyor..

Konut satışları, koronavirüs salgınına rağmen Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artışla 100 bin sınırını aşarak 108 bin 670 adet olarak kaydedildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; sektör temsilcileri, satışlarda kısa süreli durgunluk beklenilse de salgının kontrol altına alınmasıyla birlikte yaz aylarında yerli ve yabancıya konut satışında patlama yaşanacağı görüşünde olduklarını söylüyor. 

Türkiye genelinde Mart ayında 108 bin 670 konut satıldı. Mart'ta satılan konut sayısında geçen aya göre yüzde 8,49 düşüş yaşanırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artış gerçekleşti. 

Sektör temsilcileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayına ilişkin konut satış istatistiklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, çok zorlu bir süreç yaşatan koronavirüs salgınının, hem insan sağlığını hem de ekonomik hayatı çok olumsuz etkilediğini belirtti.

Salgını önlemek için devletin aldığı kararların gelecekteki umutlarını artırdığını ifade eden Durbakayım, gerek çalışma ortamları gerekse hafta sonu sokağa çıkma konusundaki sınırlamaların konut satışlarına olumsuz yansıdığını belirtti.

Durbakayım, ancak oldukça başarılı yönetilen salgın sürecinde bastırılmak zorunda kalınan konut talebinde gelecek aylarda ve yaz döneminde bir patlama yaşanmasının kaçınılmaz olacağına dikkat çekti. 

Konut satışlarının Mart'ta yılın ilk iki ayına göre yüzde 2 civarında daralma gösterse de geçen yılın aynı dönemine göre arttığına vurgu yapan Durbakayım, ilk çeyrekte çok iyi performans sergilendiğini dile getirdi.

Satılan konutlar arasında ikinci ellerin büyük orana sahip olduğuna dikkat çeken Durbakayım, inşaat firmalarındaki satış sıkıntısının sürdüğüne de belirtti. 

"Tanıtım ve satış faaliyetleri online ve telefon üzerinden yürütülüyor"

Durbakayım, salgın sebebiyle satış ve pazarlama faaliyetlerinde online olarak da yürütüldüğüne vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Online olarak sürdürdüğümüz satış ve pazarlama faaliyetlerimizde yaşanan yoğun trafik ve çağrı merkezlerimizden gelen veriler, insanlarımızın konut almaya niyetli olduklarını ancak yatırım ve tasarruflarını yönlendirmek istedikleri konutu bizzat görmek için opsiyonda beklemeyi tercih ettiğini gösteriyor. Aynı durum yabancı satışlarında da görülmektedir. Yurt dışı uçuşların iptal edilmesiyle birlikte yabancı satışları, sadece Türkiye'de ofisleri bulunan ülkelerin alımlarıyla mevcut satış grafiğini koruyor."

Durbakayım, salgın sürecinde ötelenen talebi canlı tutmak ve nakit akışını sağlayacak bir miktar satışı tetiklemesi için tapu harç giderleri ve KDV indiriminin devreye alınması gerektiğini belirtti. 

"Sektör tekrar ivme kazanacak"

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan ise Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yurt için satışların yüzde 3,4 artarak 108 bin 670'e yükseldiğini, yabancılara yapılan satışların yüzde 3 azalarak 3 bin 36'ya düştüğünü ifade etti. 

Mart'ta dünya genelinde başlayan salgın hastalığın etkilerinin sektörde de hissedildiğini dile getiren Babacan, Türkiye olarak başarılı bir yürütülen süreç sonrası salgının kontrol altına alınmasıyla sektörün tekrar ivme kazanacağını, özellikle yabancıdaki açığın kapanacağına dikkat çekti. 

Babacan, bu süreçte firma olarak dijitalleşerek hizmet vermeyi sürdürdüklerini belirterek, uluslararası seyahatler eski ivmesini kazanana kadar yabancı müşterilerle tüm görüşme ve satış işlemleri online olarak yapacaklarını ifade etti. 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu da 2020'de konut üretiminin yavaşlayacağını kaydederek, ilk çeyrekte satışlarda yakalanan canlılığın ise yerini Nisan ayında durgunluğa bırakacağını ifade etti.

Erkurtoğlu, "Şu an yatırım konusunda temkinli yaklaşım var. Ancak fiyatlar açısından da en uygun zaman dilimi içerindeyiz. Satışlara baktığımızda banka kredilerinin düşük faiz uygulamasının kredili satışa olan ilgiyi de gösteriyor" diye konuştu.

Salgının atlatılması ve uygun faizli kredilerin sürmesiyle yıl sonunda bir milyon konut satış adedine ulaşılabileceğini dile getiren Erkurtoğlu, yabancıya satışta ise sanal tur ve online tanıtım çalışmaları sayesinde başarılı olunabileceğine vurgu yaptı. 

Konut sektörü koronavirüs sonrası hareketlenecek!

Markalı konut satışlarının yüzde 10’u yabancıya yapıldı!

Konut satışlarına faiz dopingi!