Konut sektörü koronavirüs sonrası hareketlenecek!
TÜİK tarafından açıklanan Mart 2020 konut satış istatistikleri sonrasında sektör temsilcileri konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konut sektörünün koronavirüs sonrasında hareketleneceğini ifade etti...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart 2020 konut satış istatistiklerini açıkladı. verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları 2020 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 oranında artarak 108 bin 670 olarak gerçekleşti.
Türkiye genelinde 2020 Mart ayında ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,4 oranında artış göstererek 43 bin 329'e ulaştı.
İnşaat sektörü temsilcileri, Mart ayında gerçekleşen konut satışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sektör temsilcilerinin açıklamaları şöyle:
Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
“Kısa vadede olası durgunluk eğilimi, uzun vadede yerini hareketliliğe bırakacak”
"Koranavirüs nedeniyle yılın başında belirlediğimiz hedefler ve öngörülerimiz yerini belirsizliğe bıraksa da mart ayında satışlarda artış yönlü hareketlilik devam etti. TÜİK’in açıkladığı mart rakamlarına göre, satışlarda yaşanan yüzde 3.4’lük artışta, yılbaşından beri uygulanan faiz indirimine ek olarak kredi kullanım oranının artırılmasının büyük etkisi oldu. Bunu yüzde 90.4 ile artışa geçen kredili satışlarda da çok net okuyabiliyoruz. Yürürlüğe getirilen “İstikrar Kalkanı Paketi”, konut alımlarında kredi kullanım oranını yükselterek yatırımcılar için bir fırsat yarattı. Satışlarda yakın vadede kısa bir duraklama dönemi beklesek de virüsün etkilerinin azalmaya başlamasıyla satışlarda ciddi bir hareketlilik yaşanacağına inanıyoruz. Bu dönemi geçici olarak görmekte fayda var. Kısa vadede yaşanabilecek olası bir durgunluk dönemi, tüm yıl için referans olarak görmemeliyiz. Olası durgunluk, yaz aylarında virüsün etkisini yitirmesiyle, yerini hareketliliğe bırakacak. Yaz aylarıyla birlikte talepte ciddi bir yükseliş bekliyoruz. Bu geçici dönem, salgın sonrası dönem için bir hazırlık dönemi olarak tanımlanabilir. Yeni projelerin olgunlaştırılması, yatırımcı taleplerinin ne yönde geliştiğine dair pazarı sorguladığımız, sektörümüze nasıl yeni bir açılım getiririz sorusunun yanıtlarını aradığımız bir dönemdeyiz. Bu dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yurt dışı teşkilatının kurulması, virüs sonrasında yabancı yatırımcıların yatırımları için aradıkları güvenceyi bulabilmeleri açısından çok önemli bir adım oldu. Sektörümüzün ekonomiye sağladığı katma değere, devasa yatırımlar düşünüldüğünde, ciddi bir destek sağlamış olacağız. Sektörümüzü virüs sonrasında çok verimli günler bekliyor.
İçerisinde bulunduğumuz belirsizlik ortamına karşın, sektörümüzde de bir değişim yaşanıyor. Virüsün Türkiye’ye sirayet etmesiyle geleneksel satış faaliyetlerimiz neredeyse tümüyle boyut değiştirdi. Satışlar ağırlıklı olarak dijital ortamda yapılmaya başlandı. Tapu işlemlerinin de online olarak yapılabilmesiyle yabancı yatırımcı satışlarımız da devam ediyor. Özyurtlar Holding olarak koronavirüse karşı hızla hareket ederek, sektörümüzde “online satış dönemi” başlattık. Bu dönemde yatırımcılarımıza, ağırlıklı olarak online kanallarımız üzerinden ulaşıyoruz. Bu dönemi, sunduğumuz ödeme seçenekleriyle yatırımcılarımız için avantajlı hale getirdik. Tüm projelerimiz için yüzde 35 peşinat, 36 aya varan vadelendirme seçeneği sunarak, banka kredisine gerek kalmadan yatırımcılarımıza ev sahibi olma fırsatı sunuyoruz. Bahaş Holding ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz, hemen teslim avantajı sunduğumuz Meydan Ardıçlı projemizde ise yüzde 0.79 faiz oranı uyguluyoruz"
Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:
"Belirsizlik ortamına rağmen satışlar, düşük faizin etkisiyle artıya geçti"
"Koronavirüs nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan yavaşlamaya rağmen, mart ayında satışlar yükseliş trendini korudu. Koronavirüsün yarattığı belirsizlik ortamına karşılık, faiz oranlarının yüzde 0,79’a indirilmesi ve kredi kullanım oranının artırılması karşısında yatırımcı avantajlı bir pozisyona geçti. TÜİK’in açıkladığı mart rakamlarına göre satışlardaki yüzde 3.4’lük artış, yatırımcının bu dönemi fırsat olarak gördüğünü kanıtlıyor. Satışlardaki artış ile birlikte kredili satışlardaki artış da yüzde 90.4 olarak gerçekleşti. Bu dönemde özellikle sıfır konutlara talep büyük. Mart ayında, virüsün dünya ekonomilerindeki gidişatı belirlediği düşünüldüğünde, gayrimenkul ve inşaat sektörü en güvenilir yatırım araçlarından biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Ekonomik ve toplumsal açıdan belirsizlik dönemi içinde olsak da bu dönemi geçici bir süreliğine yaşadığımızı unutmamak gerekiyor. Pek çok yatırımın askıya alındığı bu süreçte gayrimenkul ve inşaat sektöründe de yeni yatırımlar açısından ötelenmeler yaşanıyor. Ancak mevcut projelerin satış faaliyetleri hem satış ofisleri hem de dijital kanallar vasıtasıyla sürüyor. Sektörümüz açısından bu dönemi, mevcut projelerin satışları odağında bir arınma dönemi olarak nitelendirebiliriz. Örneğin, Özyurtlar Holding işbirliğinde, Esenyurt’ta inşa ettiğimiz Meydan Ardıçlı projemiz, merkezi konumu ve üstün donanımı ile satış hareketliliğinde hız kesmedi. Bahaş Holding olarak bu dönemi satış faaliyetlerimizin yanı sıra, İstanbul’un çok güzel ve özel yerlerinde yapmayı planladığımız konut projelerimizi olgunlaştırarak geçiriyoruz. Yakın ve uzun vadede devletimizin olgunlaştıracağı yeni düzenlemelerle bu dönemi hasarsız atlatacağımıza inancımız tam. Virüsün etkilerinin azalmaya başladığı yaz aylarında satışlarda bir yükseliş bekliyoruz."
Abdülkadir Akkuş/ Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı
"Bahar aylarını kapsayan lansman dönemi, yaz aylarına kayacak"
“Koronavirüsün yarattığı olumsuzluklar, tüm sektörlerde yavaş yavaş hissedilemeye başlanmışken, konut sektörü mart ayını artıya geçerek kapattı. Burada faizlerin yüzde 0.79’aindirilmesinin ve kredi kullanım oranının artırılmasının büyük faydası bulunuyor. Satışlardaki hareketlilik sadece İstanbul ya da Ankara gibi büyükşehirler değil, Türkiye’nin hemen her noktasındaki alımlarla dinamik yapısını koruyor. TÜİK’in açıkladığı mart rakamlarına göre satışlardaki artış, yüzde 3.4 seviyesindegerçekleşti.Kredili satışlardaki artışa baktığımızda, yüzde 90.4ile karşılaşıyoruz. Bu oran faiz indirimi ve kredi kullanım oranındaki artışın kazanımlarıyla oluştu.
Koranavirüs nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan yavaşlama, salgının etkilerinin derinleşmesiyle birlikte sektörümüzde de hissedilir duruma gelebilir. Henüz sürecin başındayken satış rakamlarındaki artış hız kaybedebilir. İçerisinde bulunduğumuz belirsizlik ortamında kısa vadede bir öngörüde bulunmak oldukça güçleşti. Sürecin uzamasıyla online pazarlama ve satışa yönelik yeni hamleler geliştirilebilir. Sektör oyuncuları açısından pasif pazarlama faaliyetleri ağırlık kazandı. Bu noktada devletimiz tarafından atılacak adımlarla, konut sektöründe yıla hızlı başlayan satışların devamlılığı sağlanabilir. Öte yandan yaz aylarında virüsün etkilerinin yavaşlamasıyla birlikte ciddi bir çıkış yaşanabilir. Özellikle Haziran- Temmuz- Ağustos döneminde hem yerli hem de yabancı yatırımcılar açısından bir talep patlaması bekleyebiliriz. Bu iyi senaryoya göre, bahar aylarını kapsayan lansman dönemi de yaz aylarına kayacak. Bu aylarda satış trafiğinin hızla artışa geçeceğine inanıyoruz.”
İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
"Ertelenen talebin yükselişe geçmesiyle satışlar artabilir"
"Faiz oranlarının yüzde 0.79’a gerilemesine ek olarak kredi kullanım oranının da artırılmasının olumlu etkilerini, satışlarda hissettik. TÜİK’in açıkladığı mart rakamlarına göre konut satışlarındaki yüzde 3.4’lük artış, sektörümüze yönelik talebin, biraz hız kaybetse de sürdüğünü gösteriyor. Dünya ekonomilerinin durma noktasına geldiği bugünlerde, mart ayındaki büyüme oranı, Türkiye ekonomisi için önemli bir kazanım. Yine mart ayında kredili satışlarda yaşanan yüzde 90.4’lük artış, faiz indiriminin ne kadar doğru bir hareket olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki 1-2 aylık süreçte normale dönüşle birlikte talebin yükselişe geçmesiyle, stoklar azalırken fiyat artışları da beklenebilir.
Mevcut durumda satışlardaki artış devam ederken, satış ofislerimizin faaliyetlerinin sonlandırılması, yakın ve orta vadede bizi bekleyen belirsizlik ortamı karşısında sektörümüzde dijital pazarlama ağırlık kazandı. İnsay Yapı olarak potansiyel yatırımcılara online kanallar üzerinden ulaşmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda satış ofislerimizdeki tanıtım çalışmalarımızı, dijital platformlarda sürdürüyoruz. Satış faaliyetlerimizin hız kesmemesinde, geçmişten gelen tecrübemizle kemikleşmiş bir müşteri kitlemizin etkisi hayli büyük. Bu süreçte onlarla bağlantı halindeyiz. Özellikle kiralama taleplerinde hissedilen bir yükseliş hâkim. Sağlık çalışanları tarafından ciddi bir kiralama talebi alıyoruz. Bu dönemin yaz aylarıyla birlikte sona ermesiyle satışların yeniden yükselen bir seyir izleyeceğine inanıyoruz. Hem proje üreticilerini, hem de yatırımcıları kapsayan bir önlem paketinin yürürlüğe getirilmesiyle, bu sürecin en az hasarla atlatılması sağlanabilir. Bu noktada biz sektör paydaşları olarak hükümetimizden destek beklentisi içerisindeyiz."
2020 Mart'ta 108 bin 670 konut satıldı!
Koronavirüs konut trendlerini değiştirecek!
Markalı konut satışlarının yüzde 10’u yabancıya yapıldı!
Gayrimenkul sektörü koronavirüs sonrası toparlanacak mı?