28 / 04 / 2024

Konut satışları referandum sonrası hareketlenecek!

Konut satışları referandum sonrası hareketlenecek!

Ediz Giray, bu yılın ikinci çeyreğinde düşüşe geçen konut satışlarının 12 Eylül'deki halkoylaması sonrası canlanacağı öngörüsünde bulundu



Nitelikli konut inşa eden şirketlere danışmanlık hizmeti veren Avrupa Proje Yönetimi şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, bu yılın ikinci çeyreğinde düşüşe geçen konut satışlarının 12 Eylül'deki halkoylaması sonrası canlanacağı öngörüsünde bulundu. Giray, "Yaz tatili sebebiyle 3. çeyrekte de satışlar düşük çıkar, son çeyrekte ise canlanır." dedi. 
 
İnşaat şirketlerine danışmanlık hizmeti veren Avrupa Proje Yönetimi şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, konut satışlarının 12 Eylül'de yapılacak halkoylaması sonrası hareketleneceği öngörüsünde bulundu. Konut satışlarında bu yılın ikinci çeyreğinde görülen düşüşün yerini referandum sonrasında toparlanmaya bırakacağını belirten Ediz Giray, "Referandumun oluşturduğu dikkat dağınıklığının bitecek olması ve gündemin değişmesi konut alıcısının konsantrasyonunu tekrar alıma yönlendirecektir." dedi. Türkiye genelinde konut satışları 2010 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre düşük kaldı ve yaz aylarında satışlar daha da geriledi.

Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre bu yılın ilk altı ayındaki konut satış miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,98 azaldı. Türkiye'de en fazla konutun satıldığı il olan İstanbul'da ocak-haziran döneminde satılan konut sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,76 azalarak 83 binden 40 bin 479'a geriledi. Konut satışında yılın ilk yarısı görülen düşüşü değerlendiren Ediz Giray, "Bu yıl ikinci çeyrekteki konut satış ve konut finansmanı verilerinin daha düşük olmasının ana nedeni referandum. Bunun yanında yaz dönemi olması, konut finansmanının daha da düşeceği beklentisi, çok fazla konut projesi olduğundan dolayı karşılaştırma ve rekabet yoğunluklu bir döneme girilmesi diğer nedenler." dedi.

Genel olarak yaz aylarında konut satışlarında durgunluk yaşandığını ve bu durgunluğun yılın üçüncü çeyreğinde de süreceğini belirten Giray, yılın son çeyreğinde ise konut satışlarının yeniden ivme kazanacağını vurguladı. Ediz Giray referandum sonrası hareketlenme beklentisini şu gerekçelere dayandırdı: "Referandum sonrası öncelikle sektörün ana satış dönemi olan ekim-kasım dönemine girilecek olması, konut finansmanı faiz oranlarının tarihinde ilk defa 0,80'li rakamları görmesi, referandumun oluşturacağı dikkat dağınıklığının bitecek olması ve gündemin değişmesi konut alıcısının konsantrasyonunu tekrar satışa yönlendirecek. Referandum sonrası ve okulların açılmasıyla birlikte, konut yatırımcısı yeniden projeleri dolaşmaya ve kendisine uygun olan projeden ev almaya başlayacak."
Zaman


Geri Dön