11 / 05 / 2024

Konut satışları yüzde 20 arttı!

Konut satışları yüzde 20 arttı!

Haziran - Temmuz aylarında emlak satışlarında geçtiğimiz aylara göre yüzde 20 oranında artış meydana geldi. Krizdeki fırsatı kaçrımamak isteyenler daire satın aldı, kiralık stoklar ise eskisi gibi kaldı



Emlakta küresel ekonomik krizle öncesinde başlayan durgunluk, yaz mevsimine rağmen bu haziran ve temmuz aylarında hareketliliğe dönüştü. Geçtiğimiz yıllarda yaz ayları emlak sektöründe yılın en verimsiz dönemleri yaşanırken haziran ve temmuz ayları yıl genelindeki en hareketli aylar olarak tarihe geçti. Emlak uzmanları bu hareketliliğin sebebini ekonomideki olumlu sinyallerle birlikte döviz kurunun gerilemesi ve faiz oranlarındaki düşüşe bağlıyor. Özellikle de satış ve kiralamaların döviz kuru ile yapıldığı Bağdat Caddesi, Ulus, Etiler bölgelerindeki hareketliliğin altında yatan sebeplerin başında bu sebep geliyor. Ulus, Etiler ve Beşiktaş bölgesindeki Remax Alfa ofisinden Gökhan Us, son iki aydır özellikle satışlarda bir hareketlilik yaşadıklarını söyleyerek "Bunda dövizdeki düşüşün önemli bir etkisi oldu. Bölgemizdeki satış ve kiralamalar döviz üzerinden yapılması bunda etkili oldu. Bu hareketliliğin önümüzdeki aylara yansıyacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Dövizdeki düşüş etkili oldu
Gelen taleplerin daha çok 200 metrekare ve üzerindeki dubleks dairelere olduğunu söyleyen Us, bu özellikteki dairelerin 600 bin ile 1.5 milyon TL arasında alıcı bulduğunu kaydetti. Bu rakamlar krizden bu yana stabile olmuş fiyatları gösteriyor. Ev satış fiyatlarında bölgede ciddi bir gerileme yaşanmazken kira fiyatlarında ise gerileme dikkati çekiyor. Us, bunun en önemli sebebinin bölgedeki aidat oranlarının yüksek olması nedeniyle ev sahiplerinin "evim boş duracağına en azından aidat bedelini çıkarsın" diyerek daha düşük fiyatlardan kiralama yapmasından kaynaklandığını söylüyor. Emlaktaki hareketlilik sadece yüksek gleir grubuna hitap eden bölgelerde yaşanmıyor. Gelişmekte olan Tuzla, Çatalca, Silivri gibi bölgelerde bu hareketlilikten nasibini alıyor. Örneğin Tuzla bölgesinde son dönemde yapılan ekonomik projelerde de bu hareketlilik gözleniyor. Remax Vadi ofisinden Coşkun Eren, bölgedeki satış ve daire arama hareketliliğini son bir ayda yüzde 20 oranında arttığını kaydediyor. Tuzla'da en çok tercih edilen daireler ise 1+1'ler. Fiyatları ise çok ekonomik projeler dışında ortalama 110 bin TL civarında bulunuyor. Eren, bölgedeki hareketlilikten en fazla nasibini alan daire çeşitlerini 1+1'ler olduğunu kaydediyor. Eren, konut kredisi kullananların sayısının son dönemde arttığını yaptıkları satışlarla hissettiklerini kaydediyor. Eren, bu ilginin Ağustos ayının ikinci haftasından sonra özellikle de okulların eylül ayında açılmasıyla birlikte daha da artmasını beklediklerini söylüyor. Satılıklarda yaşanan bu hareketlilik kiralık daireler de yansıdı. Ancak kiralamalardaki canlanma satılıklardaki kadar yüksek olmadı. Bunun sebebi ise kriz ile beraber kiralık daire stoklarında yaşanan ciddi artış oldu. Gayrettepe-Şişli bölgesindeki Century 21 Mukadder ofisinden Cüneyt Kaşeler, 2009'un başından bu yanda kiralamalarda yüzde 20 ile 30 arasında bir düşüş yaşandığını kaydediyor. Ancak bu dönemde yapılan kiralamalarda fiyatlar yüzde 20-30 oranında düştü. Son 2-3 aydır yaşanan canlanmadan ise özellikle satın almaların nasiplendiğini kaydediyor. Kaşeler, "Bunun nedeni insanlar daha önceki krizlerde satın alma yapmadılar. Şimdi ise krizden çıkış belirtileri ile bu kez fırsatı kaçırmayalım diyerek bir artış yaşanıyor" diyor. Emlak uzmanları satışlarda yaşanan bu hareketliliği ağustos sonrasında da devam etmesini bekliyor. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında gerileme beklenmezken kiralık konut stoğunun bu dönemde nispeten eritilebileceği tahmin ediliyor.

Remax Alfa - Coşkun Eren
Hareketlilik ağustos sonrasında devam eder
Son bir aydır konut satışlarında hareketlenme söz konusu. Hem daire arayanlar hem de satışlarda ortalama yüzde 20'lik bir artış gözlemliyoruz. Ağustosun 2. haftasından sonra bu hareketliliğin daha da artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. Faizlerin düşmesi ve döviz kurunun gerilemesi bu hareketliliğin en önemli sebebi. Emlak piyasası dip noktayı gördü. Şimdi yatırım zamanı. Gelişen Tuzla bölgesinde en fazla ilgi 1+1 daireler. Bunların ortalam satış fiyatları ise 110 bin TL civarında.

Remax Vadi - Gökhan Us
Kiralarda düşüş devam ediyor
Emlakta son 2 aydır bir hareketlenme söz konusu. Bunun sonraki aylara da yansıyacağını düşünüyorum. Dövizdeki gerilemenin bunda etkisi oldu. Ancak dövizin düşmesi nedeniyle alıcı pazarında pazarlıkların önü kesilecek. Kiralık daire fiyatlarında ise düşüş devam ediyor. özlelike lüks bölgelerde ev sahipleri yüksek aidat ücretleri nedeniyle dairelerini daha düşük fiyata kiraya vermeyi tercih ediyor.

Century 21 Mukadder - Cüneyt Kaşeler
Satışlar kiralığa göre artışta
2009'un başından bu yana kiralamalarda yüzde 20-30 düşüşler oldu. Daha uygun fiyatlı kiralamalar nedeniyle hareketliliğin yaşandığı bu dönemde stoklar eriyor. Satın almalarda ise daha hızlı bir canlanma söz konusu. Bunun nedeni daha önceki krizlerde gayrimenkul yatırımı yapmayanların bu dönemde fırsatı kaçırmamak istemesi, piyasanın tam anlamıyla canlanmasından önce bu fırsatı değerlendirme isteklerinden kaynaklanıyor.

En değerli beş semtin üçü Beşiktaş'tan çıktı
Forbes dergisi Ağustos sayısında kapsamlı bir emlak raporu yayınladı. Reidin.com tarafından Forbes için özel olarak hazırlanan raporda yer verilen konulardan biri de İstanbul'un en değerli semtleri oldu. Haziran 2009 metrekare satış fiyatlarının dikkate alındığı rapora göre İstanbul'un en değerli yeri 4 bin 629 TL'lik metrekare fiyatıyla Sarıyer'in Baltalimanı semti oldu.Onu Beşiktaş'a bağlı Akatlar ve Etiler semtleri izledi. Listenin ilk 5 sırasındaki en değerli semtlerin 3'ünü Beşiktaş oluşturdu.
Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön