Sektörel

Konut satışlarına yüksek faiz ve Kovid-19 etkisi!

Konjonktürel dalgalanmalar, konut piyasasını da etkiliyor. Mart 2020’den itibaren COVID-19’un getirdiği sosyal kısıtlamalar, konut piyasasında talebi azaltmıştı. Peki konut satışları gelecekte ne olacak?

Dünya Gazetesi köşe yazarı H. Bader Arslan bugünkü köşesinde konut satışlarını kaleme aldı.

İşte H. Bader Arslan'ın 'Konut satışlarında gerileme devam edecek mi?' başlıklı yazısı...

Konjonktürel dalgalanmalar, konut piyasasını son yıllarda daha sert etkilemeye başladı. 2018’in ikinci yarısında ekonomideki yavaşlama nedeniyle azalan satışlar, 2019 sonunda yerini sert yükselişe bırakmıştı. Geçen yılın başında COVID-19 nedeniyle azalan satışlar son aylarda ise faiz artışı nedeniyle geriliyor.

Mart 2020’den itibaren COVID-19’un getirdiği sosyal kısıtlamalar, konut piyasasında talebin donmasına neden oldu. Haziran ve sonrasında, biriken talebin ve düşen faizlerin desteğiyle, satışlarda adeta patlama yaşandı. Temmuz 2020, 229 bini aşan satışlar şimdiye dek en fazla konut satışı yapılan ay oldu. Ancak yılın sonlarına doğru, faizlerdeki yükselişle birlikte satışlar yeniden azalmaya başladı. Ocak ayında satışlar son sekiz ayın en düşük düzeyine indi. Faizlerdeki yükseliş, kredili konut satışlarının diğer satışlara göre daha sert gerilemesine neden oldu. İpotekli konut satışları son bir buçuk yılın en düşük düzeyine indi.

Bu sabah açıklanacak olan şubat ayı verilerinde de satışlardaki zayıf seyrin devam ettiğini göreceğiz. Piyasa aktörlerinin gözünden bakılınca, satışlardaki gerilemenin sektör için sevindirici bir durum olmadığına şüphe yok. Ancak, uzun vadede Türkiye ekonomisinin, inşaat odaklı büyüme patikasına bağlılığının da azalması gerekiyor.

2021 Ocak'ta 70 bin 587 konut satıldı!

Konut fiyatlarında son durum ne?