Sektörel

Konut satışlarında dönüm noktası!

TÜİK Mart 2021 konut satış istatistiklerini açıkladı. Sonuçları değerlendiren sektör temsilcileri önemli açıklamalarda bulundu.

TÜİK Mart 2021 konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 arttı ve 111 bin 241 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,9 yükseldi 4 bin 248 olarak kaydedildi. Türkiye genelinde Mart 2021'de ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,7 azaldı ve 21 bin 815 oldu.

TÜİK Mart 2021 konut satış istatistik sonuçlarından yola çıkan inşaat sektörü temsilcileri satışları değerlendirdikleri önemli açıklamalarda bulundu. İşte sektör temsilcilerinin açıklamaları:

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Bekle- gör dönemi yerini canlanmaya bırakıyor”

"Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yılın ilk 2 ayında yaşanan bekle- gör dönemi sona erdi. TÜİK’in açıkladığı mart ayı konut satış rakamlarında yaşanan yüzde 2.4’lük artış, canlanma dönemine işaret ediyor.  Yabancı yatırımcı satışlarında yaşanan yüzde 39.9’luk ciddi yükseliş, Türkiye ekonomisine olan güvenin bir yansımasını oluşturuyor. Satışlardaki bu hızlı dönüşümde ekonomik ve hukuk reformlarının büyük payı bulunuyor. Marttaki hareketliliği bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Özellikle yabancı yatırımcı oranındaki ciddi yükseliş, önümüzdeki dönem için daha büyük oranları göreceğimizi gösteriyor. Geçtiğimiz yıl destek paketiyle azalan stoklar karşısında konut ihtiyacımız daha da arttı. Pandeminin ağır koşulları, bu ihtiyacı arka plana atmıştı. Yatırımcı aradığı güven ortamını bulunca hiç vakit kaybetmeden harekete geçti. Yaz aylarında doğru pandemi koşullarının hafiflemesiyle satışlarda daha büyük bir artış beklenebilir.”

 

Abdülkadir Akkuş/ Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı

“Satışlardaki artış, ilk aşamadaki beklentimizi karşıladı”

“Sektörümüzde yılın ilk 2 ayındaki gerileme aşamalı olarak hız kaybetmeye başlamıştı. Bu tablo karşısında martta bir hareketlenme bekliyorduk. Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaşanan yüzde 2.4’lük artışı bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Türkiye’nin konuta olan ihtiyacı giderek artıyor. Bu ihtiyaç, satışları da uzun vadeli olarak etkisi altına alacak. Öte yandan yüksek faiz politikası, ipotekli konut satışlarında bir miktar gerileme yaşattı belki ama ipoteksiz konut satışlarımız tüm hızıyla sürüyor. Yabancı yatırımcı uluslararası piyasalarda yaşanan olumsuzluklar karşısında yeniden sektörümüze yatırım atağı başlattı. 2 aylık gerilemenin ardından yüzde 40’a uzanan bir artışı çok iyi okumak lazım. Yabancı yatırımcılar Türkiye’ye güven mesajı veriyor. Sektörümüze yatırım yapan ülke sayısı da çeşitleniyor. Biz bunu kendi projelerimizde görüyoruz. Faiz oranlarının yeniden düşüş sürecine girmesi, en büyük beklentimiz. Ayrıca finansman modellerinde çeşitliliğe gidilmesi de satışlardaki ivmeyi artırabilir. Yılın 2’nci çeyreğinde daha yüksek satış rakamları göreceğiz.”

 

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“Satış ve yatırım odaklı bir açılım başladı”

“Sektörümüzde yılın başından beri satışlarda yaşanan gerileme, marttaki artışla önemli bir açılım yarattı. Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan güven odaklı gelişmeler, yatırımcıları tekrar alıcı pozisyonuna geçirdi. Yabancı yatırımcı da bu güvenden yola çıkarak sektörümüze yatırım hareketi başlattı. 2 aylık gerilemenin ardından yüzde 40’a varan artış, bunu gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm projelerine sağladığı KDV indirimi, bu yöndeki projelere hız kazandırdı. Sektörümüzde hem satış hem de yatırım odaklı bir açılım dönemi başladı. Sektörümüz güvenilir yatırım aracı olarak misyonunu, ekonomiye sağladığı katma değerde de açık ara öncü pozisyonunu koruyor. Türkiye’nin azalan stoklarla birlikte yeni konutlara ihtiyacı var. Diğer yandan kentsel dönüşüm en önemli gündem maddemiz. Bu yönde planlanan projeler raflardan inmeye başladı. Kentsel dönüşümde üretim hız kazanıyor. Bugün yapılan yatırımlar, sadece yatırımcıları nitelikli projelerle buluşturmayacak, aynı zamanda Türkiye’nin yeni kent vizyonuna katkı sağlayacak. Faiz oranlarında yapılacak bir indirim ile daha yüksek oranları yakalayabiliriz”

 

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

Satışlardaki artış, bir dönüm noktası”

“Ekonominin kilit sektörleri arasında yer alan gayrimenkul ve inşaat sektöründe nihayet beklediğimiz canlanma dönemi, mart ayıyla birlikte başladı. TÜİK’in açıkladığı mart rakamlarına yansıyan yüzde 2.4’lük artış bir dönüm noktası olacak. Yabancı yatırımcı satışlarında yüzde 39.9’luk artış, Türkiye ekonomisinin yeniden güven tazelediğini gösteriyor. Pandemiye rağmen geçtiğimiz yıl kırdığımız rekorlar, artan yabancı yatırımcı ilgisini düşündüğümüzde, satışlarda yeni rekorlara ulaşmamamız için ciddi engellerimiz yok.  Pandemi ile birlikte daha da önem kazanan konut ihtiyacımız, önceliklerimiz arasında yer buluyor. Rakamlardaki artış karşısında yeni bir destek paketinin gündeme gelmesini bekliyoruz. Sektörümüzde satış artışıyla birlikte büyüme ve istihdamın sürdürülebilir olması için düşük faiz ortamını son derece önemli buluyoruz. Canlanma dönemimin başında sektöre kazandırılacak destek paketiyle bu dönemi yılın tamamına yayabiliriz.”

"Dövizden gelen nakit, ikinci el konut satışına kanalize oldu" 

Rakamlara yönelik açıklama yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, faiz, döviz ve salgın üçgeninde sıkışan gayrimenkul sektöründe Mart'ta kısmen de olsa artış yaşandığını söyleyerek "Geçtiğimiz ay yüksek dalgalanmalar yaşanan döviz piyasasında gerçekleşen kar realizasyonları ve hafta sonu kısıtlamalarının nispeten gevşetilmesi satışların artış göstermesindeki temel etkenler oldu." dedi.

Durbakayım, faiz oranlarının aylık yüzde 1-1,5 bandında kalacağı yönündeki benimseyişin, ipotekli satış rakamlarında açıkça görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: 

"Firma bünyesinde düşük faiz imkanıyla sunulan kampanyaların etkisiyle birinci el konut satışı Mart'ta yıllık bazda yüzde 2,1 azalarak 33 bin 365 oldu. Bitmiş ve hazır konutlar, dövizdeki ani yükselişi değerlendirerek kar amaçlı satış yapan yatırımcıların güvenli liman arayışına çözüm oldu. Dövizden gelen nakit, ikinci el konut satışına kanalize oldu ve bu alanda yüzde 4,4 artış yaşanmasını sağladı. Ancak resmin geneline bakıldığında ilk çeyrekte sektörde önemli daralma yaşandı."

Durbakayım, takip eden aylardaki satış miktarlarının yine faiz, döviz ve salgın üçgeni içinde gerçekleşmesini, artırılan kısıtlamaların Mart'ta nefes alan sektöre olumsuz yansımasını beklediklerini dile getirdi. 

2021 Mart'ta 111 bin 241 konut satıldı!

Markalı konut satışlarının yüzde 7.53'ü yabancılara yapıldı!