Sektörel

Konut satışlarındaki düşüş devam edecek mi? 

Konut İş Sendikası Başkanı Alican Kayhan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun konut satışlarına ilişkin verileri ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Kayhan ayrıca yüzde 25 sınırının kalkmasına da dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen haziran ayı konut satış istatistiklerini dün sabah resmen açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye genelinde konut satışları Haziran'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 5,2 azaldı ve 79 bin 313 oldu. TÜİK'in açıkladığı verilere göre konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 13 bin 25 ile İstanbul, 6 bin 866 ile Ankara ve 4 bin 361 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 34 ile Ardahan, 40 ile Hakkari, 44 ile Tunceli ve Bayburt şeklinde oldu. Konut satışları ocak-haziran döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3,7 azalışla 545 bin 74 şeklinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sektör ile ilgili veriler paylaştı. Mayıs 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek için hesaplanan KFE (2017=100), mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,3 artış gösterdi ve 1273,5 şeklinde oldu.

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre Konut Fiyat Endeksi, Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 45 artarken, bu dönemde reel olarak azalış yüzde 14,9 şeklinde oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir için Konut Fiyat Endeksi değişimine bakıldığı zaman Nisan'da bir önceki aya göre İstanbul için yüzde 1,1, Ankara için yüzde 2,4 ve İzmir için yüzde 2,6 artış görüldü. Söz konusu endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 35,3, Ankara'da yüzde 53,9, İzmir'de yüzde 44,2 yükseldi.


“KONUT SAHİBİ OLMAK ZORLAŞIYOR”

Peki söz konusu bu veriler bize ne anlatıyor? Konut İş Sendikası Başkanı Alican Kayhan, konu ile ilgili verileri Al Ain Türkçe ile paylaştı. Alican Kayhan, kiralarda yüzde 25 zam sınırının kaldırılması ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Konuşmasına “Konut fiyatları oldukça yüksek” diyerek başlayan Kayhan, konut sahibi olmanın giderek daha da zorlaştığına değindi.

Konut satışlarının düşmesinin reel piyasaya yansıması ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Alican Kayhan, “Konut satışlarının düştüğünü verilerin dışında kendimiz de gözlemliyoruz” dedi. Alican Kayhan, konut fiyatları düşse dahi konut alımının artmadığını kaydetti. Bu da konut satışlarında düşüşlerin devam edeceğini gösteriyor. 

“KONUT SAHİPLERİ İSTEDİĞİ ORANDA ZAM YAPMAYA BAŞLADI”

Alican Kayhan, kiralara yüzde 25 zam sınırlamasının kaldırılmasıyla ilgili de önemli açıklamalar yaptı. “Kiralardaki yüzde 25'lik zam sınırının kaldırılması kiracılar açısından oldukça negatif bir gelişme oldu. Konut sahipleri istediği oranda zam yapmaya başladı. Söz konusu bu durum kiracıları zor duruma sokuyor” dedi.

 

Beykoz’daki kaçak lüks villaların işgal ettiği 183 bin metrekarelik alan, 'orman alanı' dışına çıkarıldı!

Kiracının tazminat hakkında şok eden detay! Bu iki madde çok önemli!

Gayrimenkul yatırım fonları da artık proje yapabilecek! Şartlar bir bir açıklandı!